“Fatkeqësia bërthamore do të ishte gjithnjë e më afër” . Kjo është bërë e ditur nga ” Buletini i Shkencëtarëve Atomikë “, sipas të cilit Ora e Apokalipsit është vetëm 90 sekonda nga mesnata, ose më mirë nga katastrofa. Studiuesit nga Universiteti i Çikagos, të cilët monitorojnë çdo vit rreziqet e një holokausti bërthamor, kanë publikuar për herë të parë deklaratën për shtyp me vendimin në anglisht, rusisht dhe ukrainisht.

Ekspertët sinjalizojnë se bota nuk ka qenë kurrë kaq afër apokalipsit. Vitin e kaluar shënoi 100 sekonda deri në mesnatë.

Advertisements

“Ne jetojmë në një kohë rreziku të paprecedentë dhe “Ora e Fundit” pasqyron këtë realitet,” thotë Rachel Bronson, numër një në Buletinin e Shkencëtarëve Atomik.

“Qeveria amerikane, aleatët e saj në NATO dhe Ukraina kanë kanale të shumta dialogu. Ne u kërkojmë udhëheqësve t’i eksplorojnë ato” në mënyrë që të mund ta zhvendosim orën prapa dhe ta largojmë fundin, shtoi ai.

Krahas kërcënimit bërthamor, shkencëtarët morën në konsideratë “kërcënimet e vazhdueshme që vijnë nga kriza klimatike” dhe faktin se “ngjarjet shkatërruese, si pandemia e Covid-19, nuk mund të konsiderohen më si ngjarje të rralla që ndodhin vetëm një herë. çdo njëqind vjet”.

Advertisements

Çfarë është ora e Apokalipsit

“Buletini i Shkencëtarëve Atomikë ” u themelua në vitin 1945 nga Albert Einstein dhe shkencëtarët që punuan në Projektin Manhattan , i cili prodhoi bombën e parë atomike.

Ora e Apokalipsit, Ora e Fundit , u krijua në vitin 1947, gjatë Luftës së Ftohtë dhe shënon kohën që njerëzimi ka përpara për të shmangur një katastrofë për shkak të armëve bërthamore ose ndryshimeve klimatike.

Fillimisht, pas Luftës së Dytë Botërore, ora tregonte 7 minuta minus mesnatë. Në vitin 1991, në fund të Luftës së Ftohtë, u kthye në 17 minuta para mesnatës. Në vitin 1953, si dhe në 2018 dhe 2019, ora shënoi minus 2 minuta deri në mesnatë.