Vendimi i Gjykatës së Lartë i Britanisë së Madhe, që legjitimoi planin e qeverisë për të dërguar azilkërkuesit në kampet e ngritura në Ruanda, mund të apelohet.

Në këtë mënyrë i jepet “drita jeshile” të gjithë organizatave joqeveritare dhe azilkërkuesve të ankimojnë vendimin.

Advertisements

Një muaj më parë propozimi u cilësua nga trupi gjykues si i ligjshëm. Konkretisht me këtë vendim, kushdo që ka hyrë në Britani në mënyrë ilegale do të mund të depërtohet në Afrikë.

Gjykata e Lartë e Londrës u ka dhënë leje azilkërkuesve në Britani dhe organizatave bamirëse që i mbështesin ata për të apeluar kundër një vendimi që e konsideronte të ligjshëm planin e qeverisë së Mbretërisë së Bashkuar për të dërguar azilkërkuesit në Ruandë .

Më parë, në dhjetor 2022, Gjykata e Lartë vendosi se plani i qeverisë për azilin në Ruandë nuk shkelte as ligjet e brendshme dhe as Konventën e Kombeve të Bashkuara për Refugjatët.

Advertisements

Plani i Mbretërisë së Bashkuar për azilin në Ruandë

Prillin e kaluar, sekretarja e atëhershme e Brendshme e Britanisë, Priti Patel, nënshkroi një marrëveshje me Ruandën në të cilën kjo e fundit do të priste azilkërkuesit që kishin mbërritur ilegalisht në Mbretërinë e Bashkuar.

Politika u prezantua në një përpjekje për të ndaluar njerëzit që kërkojnë strehim nga përpjekjet për të hyrë në Britani me varkë të vogël ose kamion përtej Kanalit Anglez.

Ndërsa fluturimi i parë i dëbimit ishte caktuar të nisej për në Ruandë më 14 qershor të vitit të kaluar, disa protesta dhe sfida ligjore të ngritura nga grupet e të drejtave dhe avokatët e imigracionit, si dhe një ndërhyrje e minutës së fundit nga Gjykata Evropiane e të Drejtave të Njeriut (GJEDNJ). ndaloi fluturimin dhe azilkërkuesit i gjetën biletat e fluturimit të dëbimit të anuluara.