Kohët e fundit është shtuar ndjeshëm numri i emigrantëve shqiptarë që largohen me gomone drejt Anglisë për një jetë më të mirë.

“Nuk kërkova azil, u thashë se jam emigrant ekonomik”, tha Artani. “Na dhanë qese plastike me gjërat tona, më thanë nesër në mëngjes do të mbërrini në Tiranë”.

Advertisements

Ndryshe nga shumë shqiptarë të tjerë që kanë hyrë ilegalisht në MB me varka të vogla, ai u dëbua shpejt në Shqipëri me një fluturim.

Ai u kishte paguar kontrabandistëve kurdë rreth 3,500 £ (4,169 dollarë) për udhëtimin e rrezikshëm nëpër kanalin anglez, duke marrë hua paratë nga miqtë dhe familja.

Artanin e takuam në një periferi industriale të kryeqytetit shqiptar. Artani nuk është emri i tij i vërtetë pasi identiteti i tij ka nevojë për mbrojtje nga frika e hakmarrjeve. Në fillim të të 30-tave, ai kishte një figurë joshëse.

Advertisements

“Trafikantët ishin të armatosur me thika dhe pistoleta. Ata na kërcënonin vazhdimisht, duke thënë të mos filmonim asgjë dhe as të mos pini cigare pasi drita do të mund të na ‘spiunonte’.