Vezët janë një nga ushqimet më të zakonshme dhe shumica e njerëzve kanë gjithmonë të paktën disa në frigorifer.

Megjithatë, vezët kanë edhe një datë skadencë dhe me çdo kusht dëshironi të shmangni dhimbjet e stomakut dhe të përzierat që mund të shkaktojë një vezë e prishur.
Amvisat me përvojë kanë disa mënyra të provuara për të kontrolluar cilësinë e vezëve.

Advertisements

Lundrues

Nëse nuk jeni të sigurt nëse vezët që keni blerë janë të freskëta, vendosini në një gotë të mbushur me ujë të ftohtë. Nëse bien deri në fund, janë të freskëta dhe nëse notojnë, është shenjë se duhet t’i hidhni.

Patinazhi

Advertisements

Ekziston një mënyrë tjetër për të kontrolluar, dhe ajo është të merrni një pjatë të cekët dhe të vendosni një vezë të freskët mbi të. Nëse shihni që e bardha e vezës rrëshqet mbi të dhe e verdha nuk është kompakte, mos e përdorni.

Shmangni vezët e plasaritura

Vezët e plasaritura nuk duhet të përdoren kurrë. Nëse vëreni se ka një substancë pluhur ose rrëshqitëse në guaskë, është e mundur që ajo të jetë prishur. Kur çani vezën, shikoni për shenja prishjeje dhe gjurmë të ngjyrës së gjelbër ose rozë.

Era
Para se të përdorni vezën, thyeni atë në një enë dhe nuhatni. Vezët e kalbura zakonisht kanë një erë squfuri . Veç kësaj vezët e prishura kanë një të verdhë të zbehtë, ndërsa ato të shëndetshmet kanë një ngjyrë të theksuar.