“Autoritetet e inteligjencës së qeverisë federale zbuluan se Ismael Zambada García, alias El Mayo, lider i një fraksioni të kartelit Sinaloa, ishte aleat me mafien shqiptare për të pastruar miliona dollarë në biznese, pasuri të paluajtshme dhe investime në sektorin e turizmit bregdetar.”

Kështu shkruan media meksikane “El Universal”, pas një investigimi të gjerë për bosin e Kartelit Sinaloa, organizata më e madhe e trafikut të drogës në botë, me shtrirje në disa shtete, deri në Shtetet e Bashkuara të Amerikës.

Advertisements

Sipas medias në fjalë, Ismael El Mayo Zambada, i njohur si El Mayo, është aleat me katër vëllezër shqiptarë të cilët kanë disa kazino në Meksikë si dhe në Shqipëri përgjatë vijës bregdetare. “El Universal” thotë se katër vëllezërit shqiptarë janë Luftar, Arben, Fatos dhe Ramiz Hysa.

“[…] një grup kriminal shqiptar që është vënë në shënjestër nga autoritetet financiare për aktivitetin e parregullt të rëndësishëm ekonomik të regjistruar në sektorët e turizmit dhe kazinove në të dy vendet Meksikë dhe Shqipëri”, thuhet në artikull.

Advertisements

Sipas burimeve të inteligjencës të konsultuara nga media meksikane, katër shqiptarët zotërojnë një rrjet kazinosh dhe biznesesh në Sonora, Baja California dhe Quintana Roo në të cilat pastrojnë miliona dollarë nga krimi i organizuar, së bashku me avokatë. Përveç kësaj, ata investojnë shuma të mëdha parash në Shqipëri për t’i pastruar ato, në investime të fokusuara në aktivitetet e lojërave të fatit dhe në fushën e turizmit.

Në këtë kohë, sipas autoriteteve federale, shqiptarët po kryejnë një operacion në emër të kartelit Sinaloa për të transferuar miliona dollarë në vendin e tyre përmes kompanive të para. Lidhjet mes karteleve meksikane dhe grupeve shqiptare të trafikut të drogës dhe pastrimit të parave nuk diheshin deri më tani, sipas autoriteteve të inteligjencës të konsultuara.

“Lidhja mes El Mayo Zambada dhe mafies shqiptare përfaqëson një mundësi për grupet kriminale meksikane që të zgjerohen në Shqipëri, një vend i vogël ish-komunist që po joshet nga paratë nga aktivitetet e paligjshme. Autoritetet e inteligjencës kujtojnë se kartelet meksikane po zgjerohen vazhdimisht përtej kufijve të vendit, teksa arrijnë në Evropë dhe Azi”, vijon shkrimi.

Lexo artikullin origjinal: “Cártel de Sinaloa” se alía con mafia albanesa

Ismael Zambada García i njohur si El Mayo është aleat me mafien shqiptare dhe sipas shkrimit të “El Universal” ka krijuar lidhje të ngushta me vëllezërit shqiptarë Luftar, Arben, Fatos dhe Ramiz Hysa.

Burimet e inteligjencës të medias meksikane përmendin se ky grup shqiptar ka lidhje edhe me Kartelin e Gjeneratës së Re Jalisco (CJNG), i kryesuar nga Michoacan capo Nemesio Oseguera Cervantes, El Mencho, por po kërkohen më shumë prova në lidhje me këtë. Edhe para aleancës me Ismael Zambada García, krimi i organizuar shqiptar kishte lidhje vetëm me trafikantët kolumbianë dhe ekuadorianë të drogës në Amerikën Latine.

Ismael Mario Zambada García (lindur më 1 janar 1948) është një bos droge meksikan dhe i supozuar se lider i kartelit Sinaloa, një sindikatë kriminale ndërkombëtare me bazë në Sinaloa. Ai e drejtoi kartelin Sinaloa në partneritet me Joaquín “El Chapo” Guzmán, deri në vitin 2016 kur El Chapo u kap. Tani ai ndoshta ka marrë komandën e plotë të kartelit Sinaloa. Zambada ka të ngjarë të jetë bosi më i fuqishëm i drogës në Meksikë.

Ismael Zambada është ndër personat më të kërkuar nga Shetet e Bashkuara të Amerikës dhe FBI ofron deri në 15 milionë dollarë për çdo informacion që çon në kapjen e tij. Prej vitit 2000, El Mayo është ndër në mesin e personave më të kërkuar për trafik ndërkombëtar droge.