Shkencëtarët kanë zbuluar arsyen pse gratë kanë më të ftohtë se burrat.

Studiuesit besojnë se zonjat ndjejnë të ftohtë si rezultat i një karakteristike evoluimi, sepse kjo i mban gjinitë të ndara dhe ndalon përplasjen e çifteve.

Advertisements

Ata zbuluan se e njëjta veçori është e pranishme në shumë lloje zogjsh dhe gjitarësh, me femrat që preferojnë një strofkë komode të ngrohtë, ndërsa meshkujt shkojnë në pijetore me pantallona të shkurtra.

Eran Levin, nga Universiteti i Tel Avivit, tha: Burrat dhe gratë e ndjejnë temperaturën ndryshe. Ky ndryshim në ndjesinë termike nuk ka ardhur që ne të mund të debatojmë me partnerët për kondicionerin, por e kundërta. Nga pikëpamja evolucionare, synohet të bëjë një çift të marrë një distancë nga njëri-tjetri në mënyrë që secili individ të mund të gëzojë pak paqe dhe qetësi.

“Studimi ynë ka treguar se fenomeni nuk është unik për njerëzit – midis shumë llojeve të shpendëve dhe gjitarëve, femrat preferojnë një mjedis më të ngrohtë se meshkujt, dhe në periudha të caktuara këto preferenca shkaktojnë ndarje midis dy gjinive,” shpjegoi ai.

Advertisements

Ai tha gjithashtu se fenomeni është i lidhur me disa tipare të tjera që shihen te kafshët dhe njerëzit.

Për shembull, femrat kanë më shumë gjasa të grumbullohen së bashku për ngrohtësi, ndërsa meshkujt mbajnë më shumë distancë dhe i shmangen kontaktit me njëri-tjetrin.

Studimi, i botuar në revistën Global Ecology and Biogeography, shtoi se ndarja midis meshkujve dhe femrave redukton konkurrencën mbi burimet në mjedis.