Gjatë një stuhie duhet të jeni shumë të kujdesshëm se çfarë bëni në shtëpi.Shumë njerëz janë në panik nga stuhitë , dhe sapo fillon stuhia, ata fikin të gjitha pajisjet përreth shtëpisë dhe presin që ajo të kalojë…

Mjekët nga Qendrat Amerikane për Kontrollin e Sëmundjeve (CDC) thonë se njerëzit duhet të shmangin të gjitha aktivitetet me bazë uji, duke përfshirë dushin dhe larjen e enëve. Kjo, thonë ata, zvogëlon rrezikun e goditjes së rrufesë.

Advertisements

Lektori i fizikës në Universitetin e Nottingham Trent, Dr James Rawlings, shpjegon se kjo ndodh për shkak të mënyrës se si shkaktohet bubullima.

Në një artikull të botuar në revistën “The Conversation”, ai shpjegoi se janë dy elementë bazë që ndihmojnë në përparimin e një stuhie – lagështia dhe ngritja e ajrit.

-Temperaturat e larta dhe lagështia krijojnë sasi të mëdha ajri të lagësht që ngrihet në atmosferë, ku mund të formohet në stuhi.

Advertisements

Retë përmbajnë miliona litra ujë dhe pika akulli dhe ndërveprimi i tyre është ajo që shkakton formimin e rrufesë. Pikat e ujit që ngrihen përplasen me pikat e akullit që bien, duke kaluar përmes tyre një ngarkesë negative dhe duke e lënë veten me një ngarkesë pozitive – tha ai.

Rawlings shtoi se në një stuhi, retë veprojnë si gjeneratorë të mëdhenj, duke ndarë ngarkesat pozitive dhe negative për të krijuar ndarje midis reve. Ndërsa retë lëvizin drejt tokës, ato krijojnë një ngarkesë të kundërt në tokë. Kjo është ajo që tërheq rrufenë drejt tokës.

Ndërsa mund të mendoni se nëse jeni brenda, atëherë jeni të sigurt nga lëndimi, në fakt nuk është kështu.

– Nëse rrufeja godet shtëpinë tuaj, rryma do të ndiqte rrugën e rezistencës më të vogël në tokë. Gjërat si telat metalikë ose uji në tubacionet tuaja sigurojnë një shteg të përshtatshëm përçues që energjia elektrike të ndjekë deri në tokë, shpjegon Rawlings.

– Një dush ofron të dyja këto gjëra (ujë dhe metal), duke e bërë atë një rrugë ideale për energjinë elektrike. Mund ta kthejë atë dush të këndshëm relaksues në diçka shumë më pak relaksuese. Gjithashtu, duhet të shmangni mbështetjen në mure betoni sepse betoni është i përforcuar me trarë metalikë. Ju gjithashtu duhet të shmangni përdorimin e pajisjeve të futura në prizë – përfundoi James Rawlings.