Të gjithë ata që janë në një lidhje por edhe ata që nuk janë të fejuar po pyesin për diçka specifike. “Sa seks është normale për mua të bëj në javë?” Numri nuk është gjithmonë i njëjtë dhe varet nga faktorë të ndryshëm, si stili i jetesës, shëndeti, sjellja seksuale dhe sigurisht mosha.

Instituti Kinsey kreu një studim dhe arriti në përfundimin se mosha vepron si një tregues i shpeshtësisë mesatare të takimeve seksuale. Duke filluar një herë në javë dhe deri në një herë në muaj.

Advertisements

Studiuesit zbuluan se:

Personat 18 deri në 29 vjeç bëjnë seks më shpesh, duke arritur në 112 herë në vit, pra rreth 2 herë në javë. Personat 30-39 bëjnë seks 1.6 herë në javë ose 86 herë në vit, ndërsa 40-49 bëjnë seks 69 herë në vit.

Rritja e moshës padyshim përkon me këtë ulje të shpeshtësisë. Stresi i përditshëm, detyrimet familjare, sëmundjet, rëndojnë mendjen dhe trupin. Një studim tjetër ka zbuluar se ndryshimet natyrore ndërsa rritemi ndikojnë shumë në përvojën epike.

Advertisements

“Në thelb, ajo që kanë treguar këto studime është se me kalimin e moshës rriten shanset tona për të zhvilluar sëmundje kronike. Kjo, nga ana tjetër, ndikon negativisht në frekuencën dhe cilësinë e aktivitetit seksual ”, shkruan Dr. Justin Lehmiller nga Instituti Kinsey.

Roli i martesës është kyç:

34% e çifteve bëjnë seks 2-3 herë në javë. Por 45% e bëjnë atë vetëm disa herë në muaj, ndërsa 13% e bëjnë atë disa herë në vit.

Pra, sa shpesh duhet të bëjmë seks bazuar në moshën? Hulumtimet kanë treguar se çiftet e martuara që bëjnë seks janë më të lumtur, por kjo ulet pas një niveli të shpeshtësisë seksuale. Pra, lumturia mund të rritet me marrëdhënie të shpeshta seksuale, por kjo mund të jetë edhe një herë në javë, pasi nuk është vërejtur rritje e lumturisë tek ata që bëjnë seks 4 ose më shumë herë në javë.

Gratë, edhe pse mund të bëjnë më pak seks ndërsa rriten, raportojnë një përmirësim në jetën e tyre seksuale. Një studim i vitit 2016 tregoi se kjo ndodh sepse ata ndihen më rehat me trupin e tyre ndërsa piqen. Kjo i bën ata më të sinqertë seksualisht dhe i bën të vetëdijshëm për nevojat e tyre seksuale. Pra, femrat fokusohen më shumë tek emocioni në seks sesa tek frekuenca e tij.