Ka zemërim për një projekt-ligj të ri që i jep më shumë kompetenca qeverisë së Mbretërisë së Bashkuar për të hequr shtetësinë britanike pa paralajmërim. Masat e reja janë pjesë e një rishikimi të rregullave të diskutueshme të emigracionit në Mbretërinë e Bashkuar.

Çfarë është projektligji për kombësinë dhe kufijtë?

Advertisements

Akti i Kombësisë, Emigracionit dhe Azilit i miratuar në vitin 2002 i mundësoi qeverisë t’i hiqte dikujt nënshtetësinë britanike me kusht që të kishte një shtetësi tjetër. Që nga viti 2006, ministri i Brendshëm i Britanisë së Madhe ka pasur kompetencën t’u privojë personave me shtetësi të dyfishtë shtetësinë e tyre në Britaninë e Madhe nëse kjo është “në interes të së mirës publike”.

Në vitin 2014, këto kompetenca u zgjeruan për të përfshirë shtetasit britanikë të lindur të huaj pa shtetësi të dyfishtë, të cilët mund të bëhen pa shtetësi për sa kohë që qeveria beson se ata kanë të drejtë për nënshtetësinë e huaj dhe nëse ata kanë vepruar “në një mënyrë që është seriozisht e dëmshme për interesat jetike të Mbretërisë së Bashkuar, të ndonjë prej ishujve ose të ndonjë territori britanik jashtë shtetit”, sipas legjislacionit. Midis 2006 dhe 2017, shifrat e Home Office tregojnë se 199 personave iu hoq shtetësia, me 104 raste vetëm në vitin 2017. Në dy vitet e fundit, numrat kanë rënë përsëri në rreth 25 deri në 30 në vit

Çfarë do të thotë ndryshimi i pikës 9?

Advertisements

Klauzola 9 e projektligjit për kombësinë dhe kufijtë , e cila u shtua në nëntor, në thelb i hap rrugën qeverisë për t’u hequr individëve shtetësinë britanike pa njoftim paraprak për arsye praktike, për shembull nëse autoritetet nuk kanë detajet e kontaktit të një personi, në interesat e sigurisë kombëtare ose “në interes publik”. Ka shqetësime se klauzola 9 do të synojë në mënyrë disproporcionale britanikët e pakicave etnike dhe do t’i bëjë ata të ndihen të pasigurt dhe të padëshiruar. Frances Webber, nënkryetare e Institutit të Marrëdhënieve Racore në Mbretërinë e Bashkuar tha për DW.

Ai do të zbatohet vetëm për një numër të vogël njerëzish, por si legjislacioni i mëparshëm, kryesisht në fushën e kundërterrorizmit që synon muslimanët britanikë ka një efekt të valëzuar në të gjitha komunitetet, duke pakësuar ndjenjën e tyre të sigurisë. Ai gjithashtu inkurajon të djathtën ekstreme dhe mund të çojnë në më shumë dhunë racore anti-myslimane, pasi i tregon popullatës se muslimanët janë një armik i rrezikshëm që kërkon masa të veçanta.

Krijimi i një precedenti

Një precedent u krijua në vitin 2019 në rastin e Shamima Begum , një grua e lindur në Mbretërinë e Bashkuar, e cila iu bashkua grupit “Shteti Islamik” si adoleshente dhe iu hoq shtetësia britanike në moshën 19-vjeçare për arsye të sigurisë kombëtare. Në atë kohë, qeveria argumentoi se, pavarësisht se Begum nuk kishte një pasaportë të huaj, ajo nuk do të bëhej pa shtetësi. Bangladeshi, ku ajo ka lindur, e konsideron këdo që lind nga një prind nga Bangladeshi si shtetas që nga lindja deri në moshën 21 vjeçare. Në një deklaratë, Zyra e Brendshme e Mbretërisë së Bashkuar tha:

Shtetësia britanike është një privilegj, jo një e drejtë. Heqja e shtetësisë për arsye të favorshme është e rezervuar me të drejtë për ata që përbëjnë një kërcënim për MB ose sjellja e të cilëve përfshin dëm shumë të madh. Kombësia dhe projektligji i kufijve do të ndryshojë ligjin në mënyrë që shtetësia të mund t’i hiqet aty ku nuk është e mundur të njoftohet, për shembull nëse nuk ka asnjë mënyrë për të komunikuar me personin. Amendamenti ka shkaktuar zemërim të madh, jo vetëm nga grupet e të drejtave të njeriut, të cilët thonë se përveç krijimit të pengesave të mëdha për njerëzit që kërkojnë azil, ai bie ndesh hapur me detyrimet e Mbretërisë së Bashkuar ndaj Konventës së OKB-së për Refugjatët dhe Konventës Evropiane për të Drejtat e Njeriut.

Ndikimi tek emigrantët dhe azilkërkuesit

Projektligji, i cili kaloi një votim në Commons javën e kaluar dhe do të debatohet nga dhoma e lartë e Parlamentit, Dhoma e Lordëve, më 5 janar, synon gjithashtu të trajtojë imigracionin e paligjshëm dhe kërkesat e papranueshme për azil të bëra nga njerëz pa dokumente. Gjithashtu do t’i kriminalizonte ata dhe këdo që merr pjesë në misionet e shpëtimit të refugjatëve në Kanalin Anglez. Stafit të forcave kufitare do t’i jepet imunitet nëse njerëzit vdesin në Kanalin Anglez gjatë të ashtuquajturave operacione sprapsjeje.

Komiteti i Përbashkët i të Drejtave të Njeriut (JCHR) i Britanisë së madhe konstaton se ligji shkel ligjin për të drejtat e njeriut dhe Konventën e Refugjatëve dhe i ka bërë thirrje qeverisë të rishikojë masat që janë të papajtueshme me të drejtat e njeriut. Në një kohë që ata që u është hequr shtetësia janë kryesisht myslimanë britanikë nga Azia Jugore, Lindja e Mesme ose Afrika e Veriut, masat mund të ndihen edhe nga qytetarët e BE.

Në veçanti, ato mund të kenë një ndikim në pranueshmërinë e kërkesave për azil nga vendet e BE, për shembull duke “parandaluar romët nga Evropa Lindore që të kërkojnë azil pavarësisht trajtimit që do t’i kualifikonte ata si refugjatë”, tha Webber. Sipas gjendjes aktuale, masat e reja mund të ndihmojnë në krijimin e shtetësisë së dyfishtë në Britaninë e Madhe: “Britankët etnikë pa prejardhje të huaj, të cilët nuk mund ta humbasin kurrë shtetësinë, pavarësisht se çfarë ndodh, dhe ata me prejardhje të huaj, të cilët mund të humbasin shtetësinë e tyre për sjellje të keqe”, tha Webber.