Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s, Jens Stoltenberg i tha CNN se presidenti rus Vladimir Putin ka nënvlerësuar rezistencën e Ukrainës dhe unitetin e aleancës ushtarake të NATO-s.

“Ai [Putini] ka bërë një gabim të madh; ai nënvlerësoi totalisht fuqinë e forcave të armatosura ukrainase, guximin e lidershipit dhe popullit ukrainas, dhe ai gjithashtu nënvlerësoi unitetin e NATO-s dhe partnerëve në ofrimin e mbështetjes për Ukrainën,” tha Stoltenberg.

Advertisements

Duke folur nga samiti i NATO-s në Madrid, Stoltenberg tha se Putini kishte dështuar në arritjen e objektivave të tij kur ishte fjala për dobësimin e aleancës së NATO-s, raporton abcnews.al.

“Një nga mesazhet e tij kryesore në fillim të kësaj lufte ishte se ai donte një NATO më të dobët. Ai në fakt propozoi nënshkrimin e një marrëveshjeje për të mos pasur zgjerim të mëtejshëm të NATO-s. Ajo që ai po merr tani është zgjerimi i NATO-s me anëtarë të rinj duke përfshirë Finlandën në kufi me Rusinë, gjë që në fakt ndryshon kufirin e NATO-s me Rusinë”, tha ai.

“Kjo nuk do të thotë se ne nuk e shohim me seriozitet vështirësitë me të cilat po përballet Ukraina në Donbas”, tha Stoltenberg.

Advertisements

Stoltenberg tha se NATO po injoron retorikën e Putinit dhe se aleanca do ta “vlerësojë atë për veprimet që bën”.

“Ajo që ai bën në Ukrainë është një shkelje brutale e ligjit ndërkombëtar. Është një luftë që ka çuar në shumë viktima civile, civilë të vrarë dhe humbje të mëdha”, tha ai.

Arritjet në samitin e NATO-s në Madrid janë një “fitore” për aleancën ushtarake, sipas Stoltenberg.

“Është një fitore për NATO-n që ne kemi demonstruar edhe një herë unitetin dhe aftësinë tonë për të ndryshuar, për t’u përshtatur kur bota po ndryshon,” tha shefi i NATO-s.

“Ne jetojmë në një botë ku shohim përdorim brutal të forcës kundër një fqinji të ngushtë të NATO-ssi Ukraina dhe kjo është arsyeja pse ne kemi rritur ndjeshëm dhe do të rrisim më tej praninë tonë në pjesën lindore të aleancës për të minimizuar çdo hapësirë ​​për llogaritje të gabuara apo keqkuptime në Moskë rreth gatishmërisë sonë për të mbrojtur të gjithë aleatët”, tha ai. /abcnews.al