Për herë të parë pas 50 vitesh zyrtarët e Departamentit të Mbrojtjes në Amerikë zhvilluan sot një Kongres ku zbuluan raportet e tyre në lidhje me ekzistencën e UFO-ve në Tokë.

Megjithatë seanca e parë dëgjimore për zbulimin e UFO-ve në SHBA vjet përfundoi me pak përgjigje për fenomenin e pashpjeguar, shkruan BBC.

Advertisements

Dy zyrtarë të lartë të Departamentit të Mbrojtjes dëshmuan sot në Nënkomitetin e Inteligjencës së Dhomës së Përfaqësuesve, 11 muaj pas publikimit të një raporti që listonte më shumë se 140 raste UFO-ve të raportuara nga pilotët e Forcave Ajrore të SHBA që nga viti 2004.

Ata thanë se një sërë ngjarjesh kanë kundërshtuar të gjitha përpjekjet për shpjegim.

“Ne e dimë se ushtria jonë ka parë një fenomen të paidentifikuar dhe për shkak se UAP-të janë një rrezik potencial për sigurinë ne jemi të përkushtuar të përpiqemi të përcaktojmë origjinën e tyre,” tha Ronald Moltri, i cili mbikëqyr një ekip të ri pranë Nënsekretarit të Mbrojtjes për Informacionin dhe Informacionin dhe Siguria.

Advertisements

Zyrtari i dytë që dëshmoi ishte Scott Bray , zëvendësdrejtor i shërbimit inteligjent të Marinës.

Termi UFO, që do të thotë “objekt fluturues i paidentifikuar”, është lidhur prej kohësh me idenë e avionëve alien, diçka që nuk u përmend fare në prezantimin e raportit të UAP-it qershorin e kaluar.

Studiuesit u fokusuan kryesisht në kërcënimet e mundshme për sigurinë kombëtare të SHBA-së dhe sigurinë e fluturimeve.

Megjithatë, raporti përfshinte disa nga videot e publikuara më parë nga Pentagoni, të cilat përshkruajnë objekte fluturuese misterioze që zhvillojnë shpejtësi shumë të larta dhe manovrojnë përtej aftësive të avionëve modernë . Këto objekte nuk duket se kanë ndonjë sistem të dukshëm shtytës ose zona kontrolli fluturimi.

“UAP është e pashpjegueshme, por është e vërtetë”, tha kryetari i nënkomitetit, Andre Carson.

Analistët nga Departamenti i Mbrojtjes dhe shërbimet e inteligjencës që përgatitën raportin nuk shpjeguan origjinën e vetëm një prej 144 pamjeve të UAP, të cilën ata ia atribuuan një tullumbace të madhe të shfryrë. Edhe pse nuk arriti asnjë përfundim, raporti i vitit të kaluar vuri në dukje se këto pikëpamje padyshim nuk shpjegohen nga një shkak i vetëm.

Do të nevojiten më shumë të dhëna dhe analiza për të përcaktuar nëse ky është një sistem avioni “ekzotik” i zhvilluar fshehurazi nga qeveria amerikane ose një kompani tregtare ose një fuqi e huaj si Kina ose Rusia.

Çfarë ndodhi në seancë?

Gjatë seancës dëgjimore në Dhomën e Përfaqësuesve të Inteligjencës kundër Terrorizmit, Kundërzbulimit dhe Nënkomitetit të Kundërpërhapjes, zyrtari i lartë i inteligjencës së Pentagonit, Ronald Moultrie tha se përmes analizave “rigoroze”, shumica – por jo të gjitha – UAP-të mund të identifikohen.

“Çdo objekt që ne hasim ka të ngjarë të izolohet, karakterizohet, identifikohet,” tha zoti Moultrie.

Megjithatë, një numër i vogël incidentesh ende nuk kanë shpjegim, shkruan BBC.

Në një incident të tillë në vitin 2004, pilotët luftarakë që operonin nga një aeroplanmbajtëse në Paqësor u ndeshën me një objekt që dukej se kishte zbritur dhjetëra mijëra këmbë përpara se të ndalonte dhe të rrinte pezull.

Në një tjetër incident, i shfaqur publikisht për herë të parë të martën, një objekt mund të shihet në kamera duke fluturuar pranë një avioni luftarak të marinës amerikane. Objekti mbetet i pashpjeguar.

“Ka një pjesë të vogël [ngjarjesh] në të cilat ka karakteristika fluturimi ose menaxhim nënshkrimi që ne nuk mund t’i shpjegojmë me të dhënat që kemi në dispozicion,” tha Scott Bray, zëvendësdrejtor i inteligjencës detare.

Zoti Bray gjithashtu u përpoq të shpërndante nocionin se UAP-të mund të jenë alienë jashtëtokësorë, duke vënë në dukje se asnjë material organik ose inorganik ose rrënoja e pashpjegueshme nuk është gjetur ndonjëherë në Tokë.

Ligjvënësit në seancë shprehën shqetësimin se çdo fenomen ajror i pashpjegueshëm mund të jetë një kërcënim për sigurinë kombëtare./abcnews.al/