Në 24 orët e fundit, është bërë viral në rrjet foto e një gomari, të cilit i kanë ngarkuar një frigorifer. Komentet kanë qenë të shumta, madje ka pasur edhe nga ato negative.

Së fundmi, ka reaguar edhe kryebashkiaku i Hidrës, George Koukoudakis, i cili ka sqaruar se kafsha e ngarkuar në foto nuk është “gomar”, por “mushkq”. Duke cituar informacionet veterinare, ai pretendon se një mushkë mund të ngarkohet deri në 100 kg.

Advertisements

Më tej ai shprehet se në ishull, siç dihet, nuk lejohet lëvizja me rrota dhe motoçikleta, fakt që në ndërthurje me karakterin amfiteatror të qytetit, ka bërë aktiv ndër shekuj përdorimin e kafshëve të punës.

Njoftimi i kryebashkiakut të Hidrës:

“Dezinformimi duhet të ndalojë!

Advertisements

U habitëm kur lexuam në faqet e internetit artikullin me titull: “Turp në Hidra: ngarkoi një frigorifer mbi një gomar”.

Para së gjithash, për “kafshdashësit” që shkaktuan ose shkruan, pa asnjë rezervë apo kërkim, ky artikull duhet të sqarojë dy gjëra:

Së pari, se kafsha e ngarkuar në foto nuk është “gomar”, por mushkë. Sipas rregulloreve ekzistuese veterinare, një mushkë mund të ngarkohet deri në 100 kg. Pajisjet shtëpiake, të tilla si soba elektrike, lavatriçe dhe frigoriferë, tregojnë peshën e tyre në paketim. Në asnjë rast pesha e këtyre pajisjeve shtëpiake nuk i kalon 100 kg.
Së dyti dhe si përfundim i vëzhgimit të parë, në asnjë rast kafsha, siç përshkruhet në atë artikull, “e ka pasur të vështirë të qëndrojë me kaq peshë në shpinë”. Pesha e kësaj pajisjeje shtëpiake nuk i kalon 70 kg.

Në Hidra, siç njihet botërisht, nuk lejohet lëvizja me rrota dhe motoçikleta, fakt që në ndërthurje me karakterin amfiteatror të qytetit tonë, e bën të domosdoshëm ndër shekuj përdorimin e kafshëve të punës. Vendbanimi i Hidrës, vendbanimi pa makina dhe motoçikleta, me arkitekturën e tij unike dhe bukurinë natyrore, është ndërtuar nga njerëzit dhe kafshët në harmoni të plotë dhe në një marrëdhënie dashurie e bashkëjetese reciproke.

Ajo që ne të gjithë dimë në ishullin tonë është se shumica dërrmuese e përçuesve të Hidrës kujdesen për kafshët që punojnë me shumë zell. Kjo jo vetëm sepse këto kafshë u sigurojnë mjete jetese, por në radhë të parë sepse ato vetë janë bartës të kulturës së mirëqenies së kafshëve në praktikë dhe jo me fjalë. Ata i duan dhe kujdesen për kafshët e tyre gjatë gjithë vitit dhe nuk i kujtojnë vetëm në verë, për të postuar një foto mashtruese dhe një koment të pasaktë në internet dhe për të lënë përshtypje.

Lidhur me raportimin e shkrimit për Autoritetin Bashkiak menjëherë në rastet e abuzimit me kafshët, pohojmë sa vijon:

Krahas këtij pretendimi të pasaktë dhe të shpifur, artikulli shpërfill me dukje aktivitetin e dendur kafshëdashës të Bashkisë Hidra. Vetëm 15 ditë më parë, me shpenzimet e Bashkisë së Hidrës, në bashkëpunim me Animal Action Hellas u përfundua me sukses një tjetër aksion për kujdesin ndaj kuajve, i cili përfshinte kujdes falas veterinare, patkua dhe dentare, si dhe trajnime konduktorësh dhe këshilla mjekësore.

Dashuria e hidrautëve për kafshët e tyre u dëshmua edhe një herë, pasi 92 kafshë u pajisën me shërbime të kujdesit veterinar dhe 60 kafshëve iu vendosën mikroçipe.

Nisur nga sa më sipër, ne deklarojmë pa mëdyshje se nuk do të lejojmë askënd të shkaktojë dezinformata dhe shpifje për ishullin tonë dhe banorët e tij. “Duke rezervuar të gjitha të drejtat tona ligjore, kërkojmë rivendosjen e menjëhershme të së vërtetës”./abcnews.al