Zëvendës këshilltari i sigurisë kombëtare i SHBA-së Daleep Singh u bëri thirrje prodhuesve të naftës që të rrisin furnizimin ndërsa Shtetet e Bashkuara vazhdojnë të godasin Rusinë me sanksione për pushtimin e saj në Ukrainë, duke thënë se “kjo është koha” për të hedhur rezervat.

Singh vuri në dukje bisedën e fundit të presidentit amerikan Joe Biden me Mbretin Salman të Arabisë Saudite si një mënyrë që SHBA po kërkon të rrisë prodhimin.

Advertisements

“Ne duam më shumë furnizim në botë, më shumë furnizim me naftë. E duam nga prodhuesit që kanë kapacitet të lirë. Ato janë rreth 3 deri në 4 milionë fuçi në ditë kapacitet rezervë. Arabia Saudite ka një pjesë të atij kapaciteti rezervë”, tha Singh gjatë një paraqitjeje në “New Day” të CNN.

Ai vazhdoi: “Kemi ne kemi kapacitet prodhues në shtëpi. E dini, prodhuesit privatë kanë qiratë, lejet, sinjalin e çmimit për të rritur prodhimin e tyre, duke punuar me Wall Street për të investuar në sigurinë energjetike të Amerikës. Ne duam që kjo të ndodhë. Dhe për ato vende që kanë rezerva strategjike të naftës, ka 1.5 miliardë nga këto rezerva në mbarë botën, kjo është koha për t’i përdorur ato.

Shtetet e Bashkuara, shtoi ai, duan furnizim me naftë “kudo që mund të prodhohet – qoftë në shtëpi, qoftë jashtë vendit”.

Advertisements

I shtyrë nga komentet nga Kremlini këtë mëngjes, Singh nuk i quajti veprimet e SHBA-së kundër Rusisë pas pushtimit të Ukrainës një “luftë ekonomike”.

“Kjo është një luftë brutale dhe e panevojshme agresioni. Ne thamë gjatë gjithë kohës që agresioni do të përshkallëzohet, po kështu edhe kostot. Dhe dështimi strategjik për Putinin vazhdon të rritet. Ne kemi vendosur sanksionet ekonomike më të rënda dhe të koordinuara në histori”, tha Singh, duke vënë në dukje një ekonomi ruse në “shkatërrim” dhe duke përmendur “eksodin” e kompanive globale nga tregjet ruse.

Ai tha se “nuk do ta quante një luftë ekonomike”, duke shtuar, “kjo është mënyra jonë për të demonstruar vendosmëri”.
I nxitur nga John Berman i CNN për situatën e avionëve luftarakë polakë, Singh foli për Departamentin e Mbrojtjes, por kërkoi ndihmën e mbrojtjes dhe sigurisë për Ukrainën më gjerësisht. I pyetur sërish nëse SHBA-ja ka përjashtuar lejimin e avionëve MiG-29 në Ukrainë, ai sërish nuk pranoi të komentojë, por përsëriti se SHBA nuk do ta përshkallëzojë situatën në një konflikt të drejtpërdrejtë me Rusinë, siç ka qenë qëndrimi i administratës.