Ministria e Shëndetësisë në Maqedoninë e Veriut njofton me keqardhje se mbrëmë në ISHP SHBB “Nënë Tereza” – Çair ka ndërruar jetë një nënë 26-vjeçare, së cilës i është hequr me prerje cezariane një foshnjë mashkull.

Advertisements

Pacientja, e paralindura që ishte 36 javëshe shtatzënë, u dërgua në spital në gjendje shumë të rëndë, me tension të lartë dhe gulçim. Ajo ka qenë në gjendje aq të keqe në 4 ditët e kaluara në të cilat as një herë, deri mbrëmë nuk ka kërkuar ndihmë mjekësore.

Nga këqyrja e raporteve në bazën elektronike të të dhënave “Termini im” rezultoi se bëhej fjalë për një shtatzëni të kontrolluar në mënyrë të pamjaftueshme, me vetëm një kontroll të mëparshëm në 30 javë të shtatzënisë kur u konstatua për herë të parë prania e presionit të lartë.

Advertisements

Pacientës më pas iu dha terapi dhe udhëzime për monitorim intensiv dhe kontrolle spitalore.

Sipas familjarëve, pacientja nuk ka shkuar për kontrolle, dhe ka pirë terapi herë pas here.

Mbrëmë, pacientja pësoi një përkeqësim të rëndë të shëndetit të saj tashmë të dobët, me shenja të komprometimit serioz të funksionit të mushkërive me zhvillimin e edemës pulmonare, ulje të ngopjes nën 80%, gjetje të mushkërive dhe agjitacion. Në të njëjtën kohë, monitorimi i fetusit tregoi një kërcënim serioz për mirëqenien e fetusit.

Është vendosur një indikacion për intubacion përplasjeje dhe seksion cezarian emergjent. Në sallën e operacionit, paralelisht me intubacionin, u konstatua kolaps kardioqarkullues dhe paralelisht me procedurat e reanimacionit kardio-pulmonar, nisi edhe një operacion cezarian.

Ka lindur një foshnje mashkull i gjallë, i cili pas stabilizimit fillestar është transferuar në Klinikën e Pediatrisë.