“Nënë”, fjalë e ëmbël dhe më e dashur në botë, në Skoci, nga sot e tutje, do të lexohet më pak, të paktën në dokumentet zyrtare. Qeveria skoceze, e kryesuar nga Nicola Sturgeon, ka vendosur fshirjen e fjalës “e ëma”, “nënë” etj. nga dokumentet zyrtare, veçanërisht ato për lejen e lindjes. Vendimi vjen nga një plan më i përgjithshëm për të hequr fjalët e cilësuara si seksiste nga gjuha zyrtare.

Fjala mama do të zëvendësohet në rastin konkret me fjali si përshembull: “partner (edhe i të njëjtit seks) ose grua shtatzënë”. Prej muajsh qeveria skoceze, por edhe institucionet e tjera britanike e të nivelit të lartë, po konsultohen me shoqatën pro LGBT Stoneëell mbi pastrimin e gjuhës nga elementët diskriminues. /Dritare.net

Advertisements