Ky lloj fruti gjendet shumë rralle në botë, por per fat te mire e kemi në Shqipëri.

E dini si quhet Kush nga ju e ka provuar?

Advertisements

Janë fruta krejt të veçanta, me një shije fantastike e të mrekullueshme. Aq sa, nëse nis të konsumosh disa kokrra nga këto fruta të vogla të shijshme, vështirë se mund të ndalesh.

Dikur, kur fshatrat kanë qenë më të populluara se sa sot, vallzat kanë qenë ndër frutat që jo vetëm kënaqnin fëmijë, të rritur e mysafirë me ëmbëlsinë e tyre.

Një pjesë e mirë e tyre përgatitej nga gratë si pjesë e zahireve të dimrit.

Advertisements

Ato ndaheshin me një th i kë në mes. Kaloheshin përmes një gjilpëre në një fill të trashë dhe lidheshin në formën e një vargu.

Më pas, vargjet e përgatitura gratë i linin që të thaheshin në diell. Për t’i konsumuar më pas gjatë stinëve të tjera të vitit, si fruta të thata apo si çaj gjatë dimrit.

Të Rrallat e Maleve të Shqipërisë

Nga veriu në jug të saj, Shqipëria është e bekuar me këtë frut unik.
Sot, vallzat nuk gjenden lehtë në treg ato janë përherë pjesë e sasive të vogla me fruta që shiten në tregjet e fshatarëve.

Vallzat, emri botanik i të cilave është Sorbus aucuparia janë fruta kokërr vogla të cilat rriten kryesisht në male e kodra.