Vde. kja e parakohshme e një djali 12-vjeçar në Kozhikode, Kerala, vuri në alert të gjithë vendin kur u zbulua se ai i ishte i infektuar me Nipah. Djali i ri vdiq brenda 10 ditëve nga shtrimi në spital pasi zhvilloi ethe për shkak të virusit që ka një shkallë të lartë të vdekshmërisë, prej 40-75%, por pa trajtim ose vaksinë.

Vdekja e adoleshentit është vdekja e parë nga virusi Nipah që raportohet nga Kozhikode tre vjet pasi një infermiere, Lini, duke u kujdesur për pacientët e infektuar me Nipah kishin vdekur. Një letër prekëse që ajo i kishte shkruar familjes së saj gjatë orëve të saj të fundit tërhoqi vëmendjen e mediave në 2018.

Advertisements

Virusi Nipah është kthyer për të na ndjekur pasi njerëzit ende po mësojnë të përshtaten me normalen e re të vendosur nga pandemia Covid-19. Rishfaqja e infeksionit ka bërë kërdinë në pjesë të rretheve Kozhikode dhe Malappuram.

Çfarë është virusi Nipah (NiV)?

I njohur gjithashtu si një virus zoonotik, virusi nipah ose NiV transmetohet nga kafshët (lakuriqët e natës ose derrat) te njerëzit ose nga një person i infektuar tek një tjetër. Ky virus mund të shkaktojë sëmundje të rënda edhe tek derrat dhe kafshët e tjera.

Advertisements

Organizata Botërore e Shëndetit (OBSH) thotë se speciet e lakuriqëve Pteropus (lakuriqët e frutave) janë burimi natyror i virusit. Njerëzit kanë më shumë gjasa të infektohen nëse konsumojnë fruta të tilla si hurma, guava, mango dhe liçe që janë të kontaminuar me urinën ose pështymën e këtyre lakuriqëve.

Aktualisht, një ekip nga Qendra Kombëtare për Kontrollin e Sëmundjeve ka identifikuar 188 njerëz që ishin në kontakt me adoleshentin në Kozhikode para se të vdiste. Ndërsa 20 prej tyre janë shënuar në kategorinë me rrezik të lartë, dy (të dy punonjësit e kujdesit shëndetësor) kanë simptoma NiV.

Kë prek ky virus?

Infeksioni ka më shumë gjasa të kalojë nga personi në person kur pacienti i infektuar është më i vjetër, mashkull dhe / ose ka probleme të frymëmarrjes, thotë Dr SN Aravinda.