‘Bukuroshja Loulan’ është një nga mumjet e gjetura në pellgun bujqësor në rajonin Xinjiang të Kinës dhe ka tërhequr vëmëndjen me bukurinë esaj pavarësisht nga kalimi i shekujve.

‘Bukuroshja Loulan’ është vetëm një nga dhjetëra mumie të gjetura në këtë rajon të Kinës.

Advertisements

Ndryshe nga mumiet egjiptiane , të cilat u ruajtën me qëllim, ‘Bukuroshja Loulan’ u ruajt pothuajse rastësisht.

Ajo u varros pranë një liqeni të kripur në një shkretëtirë, ku kushtet e thata ruajtën edhe detajet më të imta të fytyrës së saj, siç janë qerpikët.

E veçanta e mumjes është se ajo jetoi në këtë rajon shumë kohë para kinezëve dhe pamja e saj nuk i ngjan asaj aziatikes as nga madhësia dhe nga pamja e jashtme.

Advertisements

Për këtë arsye qeveria kineze për shumë kohë kishte frikë ta ekspozonte pasi kjo mund të çonte në përdorimin e saj nga ujgurët nacionalist lokalë.

Mumja, është e gjatë, me lëkurë të bardhë, me qerpikë të gjatë dhe hundë të hollë të drejtë dhe ka pamje më evropiane.

Në 1993, Victor H. Mair dhe gjenetisti italian Paolo Francalacci, ishin në gjendje të testonin disa mostra të indeve megjithëse qeveria kineze konfiskoi mostrat.

Më vonë, në 2007 dhe 2009, shkencëtarët nga Universiteti Jilin i Kinës dhe Universiteti Fudan testuan të dy ADN -në e ‘Bukuroshes Loulan’.

Ata zbuluan se ajo është gjysmë evropiane, por njerëzit e saj mund të kenë jetuar në Siberi para se të emigronin në Xinjiang.

Por ata të gjithë zbuluan se ‘Bukuroshja Loulan’ nuk ishte një grua Ujgure, që do të thoshte se kishte më pak arsye që njerëzit të debatonin për të.

Në vitin 2015, qeveria kineze lejoi që ‘Bukuroshja Loulan’ dhe mumiet e tjera të vendoseshin në muze.

Prejardhja e saj nga ana e babait të saj thuhej se ishte indoevropiane, me një tipar të dukshëm flokët e saj të kuq .

Gruaja vlerësohet të ketë qenë midis 40-48 vjeç në kohën e vdekjes së saj.

Trupi është 152-155 cm dhe grupi i gjakut i saj ishte O .

Shkencëtarët mësuan gjëra për jetën e saj duke parë trupin dhe rrobat e saj.

Këpucët dhe veshjet e saj ishin konsumuar.

Flokët e saj ishin të infektuar me morra.

Ajo kishte thithur një sasi të madhe rëre, pluhuri dhe qymyr druri dhe mund të ketë vdekur nga problemet e mushkërive.

Mumja është e mbështjellë me një leckë leshi, lëkurë lope dhe liri.

Ajo mbante të veshur këpucë lëkure.

Me të u gjetën disa sende të bëra prej balte.

Në 1980, ajo u restaurua nga një piktor japonez i quajtur Yamaguchi Terunar.

Bashkohuni edhe në grup, mund të ndani në çdo kohë denoncimet dhe çdo ankesë me të gjithë ndjekësit e tjerë!

SHQIPERIA IME GRUP