Përkundër numrit të njerëzve të vaksinuar në të gjithë botën që rritet në mënyrë të konsiderueshme gjatë muajve të fundit, paqartësitë në lidhje me aftësinë e tyre në trajtimin e ri-infeksioneve COVID-19 – veçanërisht ato të shkaktuara nga variacionet dhe mutacionet e koronavirusit të ri – vazhdojnë.

Por tani, studiuesit duket se kanë gjetur një gur që vret të gjithë zogjtë, në formën e një vaksine që mund të ofrojë mbrojtje nga të gjithë koronaviruset.

Advertisements

Duke përdorur një qasje inovative, studiuesit Steven L. Zeichner nga UVA Health dhe Xiang-Jin Meng nga Virginia Tech kanë zhvilluar atë që një ditë mund të bëhet një vaksinë universale për koronavirusët.

Kjo vaksinë nuk do të luftonte vetëm të gjitha llojet e tanishme dhe të ardhshme të SARS-CoV-2 që shkaktojnë COVID-19, por edhe koronavirusët që më parë kërcënonin epidemi ose shkaktonin raste të ftohjes së zakonshme rregullisht.

Si mundet që një vaksinë të luftojë të gjithë koronavirusët?

Advertisements

Vaksina e krijuar nga Zeichner dhe Meng merr një qasje të pazakontë, në atë që synon një pjesë të proteinave spike të virusit të quajtur “peptidi i shkrirjes virale”.

Ky peptid i bashkimit është në thelb universal midis koronavirusëve; në fakt, nuk ka ndryshuar ose ndryshuar aspak në asnjë nga sekuencat gjenetike të SARS-CoV-2 që janë marrë nga mijëra pacientë në të gjithë botën.

Aftësia e vaksinës për të synuar këtë pjesë universale është ajo që supozohet se e bën atë efektive kundër të gjithë koronavirusëve.

Për të provuar efektivitetin e saj, Meng dhe Zeichner bënë dy vaksina – njëra e krijuar për të mbrojtur kundër COVID-19 tek njerëzit, dhe një tjetër për të mbrojtur nga Vaksina e Diarresë Epidemike e Derrave (PEDV) tek derrat.

Të dyja këto sëmundje shkaktohen nga koronavirusët e lidhur ngushtë, të cilët ndajnë disa nga aminoacidet që përbëjnë peptidin e shkrirjes.

Të dyja këto vaksina u administruan në grupe të ndryshme derrash, dhe analiza e mëvonshme zbuloi se vaksina për PEDV si dhe vaksina për SARS-CoV-2 mbronin derrat kundër sëmundjes së shkaktuar nga PEDV.

Ndërsa vaksinat nuk e parandaluan infeksionin plotësisht, ato mbrojtën me sukses derrat nga shfaqja e simptomave të rënda.

Për më tepër, ata gjithashtu përgatitën sistemin imunitar të derrave për të ngritur një përgjigje imune shumë më të fuqishme ndaj infeksionit.

Përmes këtyre vëzhgimeve, shkencëtarët konkluduan se nëse të dy vaksinat PEDV dhe COVID-19 mbronin derrat kundër sëmundjes së shkaktuar nga PEDV dhe fillonin sistemin imunitar për të luftuar sëmundjen, atëherë është e arsyeshme të mendosh se vaksina COVID-19 do të mbronte gjithashtu qeniet njerëzore kundër infeksioneve të rënda të koronavirusit.

Përparësitë e mëtejshme dhe hapat e ardhshëm

Meng dhe Zeichner zgjodhën të studionin PEDV tek derrat sepse u ofron atyre avantazhin e analizës së performancës së një vaksine kundër një infeksioni koronavirus në mikpritësin e tij vendas – në këtë rast, derrat. Modelet e tjera që janë përdorur për të testuar vaksinat COVID-19 studiojnë SARS-CoV-2 në nikoqirë jo vendas si majmunët ose lloj brejtësi. Fakti që derrat janë shumë të ngjashëm në fiziologji dhe imunologji me njerëzit shton avantazhin.

Edhe pse provat e hershme demonstrojnë efektivitetin e vaksinës kundër të gjithë koronavirusëve, studiuesit këmbëngulin se do të kërkohen testime shtesë dhe prova njerëzore përpara se vaksina të aprovohet për prodhim dhe përdorim në masë.

Në përgjithësi, platforma e zhvillimit të vaksinave e krijuar nga Zeichner duket se ka shënuar të gjitha kutitë e duhura, pasi vaksina ofron një rrugë të re për të prodhuar me shpejtësi vaksinat në objektet ekzistuese në të gjithë botën, dhe kjo gjithashtu me një kosto shumë të ulët.

Vaksina mund të prodhohet në masë lehtësisht dhe me çmim të ulët, pasi është krijuar duke përdorur një teknikë ekzistuese, të përdorur gjerësisht që përfshin modifikimin gjenetik të baktereve të zakonshme E. coli.

Vaksinat e krijuara duke përdorur këtë metodë referohen si vaksina të qelizave të plota të vrara.

“Vaksinat me qeliza të plota të vrara aktualisht janë në përdorim të gjerë për të mbrojtur kundër sëmundjeve vdekjeprurëse si kolera dhe kollë e verdhë”, shpjegoi Zeichner.

“Fabrikat në shumë vende me të ardhura të ulëta deri në mesatare në botë po bëjnë qindra miliona doza të këtyre vaksinave në vit tani, për një dollar prej 1 dollarë ose më pak. Mund të jetë e mundur të përshtaten ato fabrika për të bërë këtë vaksinë të re. Meqenëse teknologjia është shumë e ngjashme, edhe kostoja duhet të jetë e ngjashme. ”

Për më tepër, i gjithë procesi i përdorur për të krijuar vaksina me qeliza të plota – nga identifikimi i një synimi të mundshëm të vaksinës, deri te prodhimi i baktereve të fshira në gjen që kanë antigjenet e vaksinës në sipërfaqet e tyre – mund të zhvillohet në vetëm dy ose tre javë, duke i bërë ato ideale për përgjigjen ndaj një pandemie./weather.com

Bashkohuni edhe në grup, mund të ndani në çdo kohë denoncimet dhe çdo ankesë me të gjithë ndjekësit e tjerë!

SHQIPERIA IME GRUP