Për vite me radhë, ekspertët e shëndetit kanë këmbëngulur që mëngjesi është ‘vakti më i rëndësishëm i ditës’ dhe i nxisin njerëzit të mos e kapërcejnë atë.

Por dietologët e kanë shkatërruar këtë mit dhe kanë zbuluar se mënyra se si e filloni ditën tuaj mund të ketë një ndikim thelbësor në dëshirat e sheqerit që çojnë në shtim në peshë, por këmbëngulin se nuk ka dëm të mos hani mëngjes nëse nuk e pëlqeni atë.

Advertisements

Ata thanë që njerëzit duhet të hanë menjëherë pasi të zgjohen nëse janë vërtet të uritur dhe se ushqimet tradicionale të tilla si drithërat ose një kafe për t’u zgjuar mund të bëjnë më shumë dëm sesa dobi.

Katherine Kelly, e cila drejton Renua Nutrition, ra dakord se koha e konsumimit të mëngjesit është një zgjedhje më shumë se një domosdoshmëri.

Ajo shpjegoi: eshte thjesht plotësisht personale nëse jeni dikush që mund të shkojë deri në drekë pa ngrënë ose nëse jeni dikush që ka nevojë të hajë gjatë orarit të punës, ose çfarëdo që jeni duke bërë.

Advertisements

‘Unë mendoj se ajo që e bën mëngjesin të konsiderohet si një vakt i rëndësishëm është se ju doni ta përgatisni veten mirë për ditën para.

‘Kështu për shembull, nëse keni një mëngjes me karbohidrate ose me sheqer të përpunuar, nuk po e përgatisni veten siç duhet për ditën, kështu sheqernat e gjakut do të rriten, të cilat gjatë ditës do të bien dhe niveli e energjise tuaj do te jetë i ultë”.

‘Ju dëshironi të keni pak proteina, pak yndyrë të shëndetshme dhe një ekuilibër të mirë të karbohidrateve komplekse – pavarësisht nëse është tershëra, madje edhe pak bukë.’

Katherine tha: ‘Në ditët e sotme keni më shumë mundësi drithërash më të shëndetshëm, mund të gjeni mundësi me sheqer të ulët, por shumica e tyre nuk janë të shëndetshme. Shumica e tyre janë shumë të dëmshme.

‘Ju filloni dëshirën tuaj ditore sepse nëse hani drithëra normalë që blini në një supermarket, do të jeni shumë të uritur për dy deri në tre orë, do të jeni të shqetësuar, duke dëshiruar më shumë sheqer – ju e filloni ditën tuaj me diçka që do t’ju bëjë të dëshironi edhe më shumë.’

Bashkohuni edhe në grup, mund të ndani në çdo kohë denoncimet dhe çdo ankesë me të gjithë ndjekësit e tjerë!

SHQIPERIA IME GRUP