Home Koronavirus Covidi shkakton çrregullime të të ngrënit, kini kujdes nga këto 6 zakone jo të shëndetshme

Covidi shkakton çrregullime të të ngrënit, kini kujdes nga këto 6 zakone jo të shëndetshme

0
Covidi shkakton çrregullime të të ngrënit, kini kujdes nga këto 6 zakone jo të shëndetshme

Shumë njerëz janë ankuar për shtim në peshë gjatë pandemisë së Covid-19. Të tjerët janë të dëshpëruar nga humbja e peshës. Si ndikon saktësisht ky virus në peshën tuaj? Një studim i ri nga Shkolla Mjekësore e Universitetit të Minesotës dhe Shkolla e Shëndetit Publik shqyrtoi efektet e mbetura të krizës aktuale shëndetësore dhe zbuloi se mund të shkaktojë çrregullime serioze të ngrënies. Një vit më parë, ne kemi parë zbatimin e shpejtë të politikave të shëndetit publik për të zvogëluar transmetimin e virusit.

Sigurisht, këto janë thelbësore dhe të nevojshme për të ndaluar transmetimin e virusit. Por, nga ana tjetër, këto politika çojnë edhe në prishje të jetës së përditshme. Kjo mund të ndikojë negativisht në zakonet tuaja të ngrënies dhe të rrisë rrezikun e zhvillimit të çrregullimeve dhe simptomave të të ngrënit, thonë studiuesit. Këtë studim e publikoi Revista Ndërkombëtare e Çrregullimeve të Ushqimit.

Advertisements

Çrregullimet e të ngrënit vrasin një person çdo 52 minuta

Advertisements

Studiuesit e këtij studimi gjetën korrelacione midis pandemisë dhe gjashtë sjelljeve jo të shëndetshme të ngrënies. Sipas tyre, gjetja më shqetësuese është një rritje e lehtë ose rishfaqja e çrregullimeve të të ngrënit, të cilat vrasin afërsisht 10.200 njerëz çdo vit, e cila vjen tek rreth një person çdo 52 minuta. Çrregullimet e të ngrënit prekin shumë njerëz çdo vit dhe është një nga shkaqet e vdekshmërisë më të larta në shëndetin psikiatrik. Sipas studiuesve, është e rëndësishme të përpiqemi të krijojmë lidhje midis pasojave të pandemisë dhe sjelljeve të çrregullta të ngrënies.

Lidhja midis stresit dhe çrregullimeve të të ngrënit

Gjatë studimit të tyre, studiuesit u përpoqën të krijonin një lidhje midis stresit, shqetësimit psikologjik, vështirësive financiare dhe ndryshimeve në sjelljet e ngrënies. Ata përdorën të dhëna cilësore dhe sasiore për këtë dhe vunë re se afërsisht 8% e pjesëmarrësve raportuan sjellje ekstreme jo të shëndetshme të kontrollit të peshës, 53 % kishin më pak sjellje ekstreme jo të shëndetshme të kontrollit të peshës dhe 14 % raportuan ngrënie të tepërt. Studimi zbuloi se këto rezultate ishin të lidhura në mënyrë të konsiderueshme me menaxhim më të dobët të stresit, simptoma më të mëdha depresive dhe vështirësi të moderuara ose ekstreme financiare.
Covid-19 dhe 6 çrregullimet e të ngrënit

Pas një analize dhe studimi të plotë, studiuesit gjetën gjashtë arsye kryesore të ndryshimeve të sjelljes së të ngrënit tek njerëzit gjatë pandemisë. Këto janë:

-Të ngrënit pa mend
-Ulje e përgjithësuar e oreksit ose marrjes dietike
-Konsumi i rritur i ushqimit
-Reduktimet e lidhura me pandeminë në marrjen dietike
-Ushqimi që nuk përballohet nga çmimi
-Një rishfaqje ose rritje e dukshme e simptomave të çrregullimit të të ngrënit

Vështirësitë financiare mund të jenë një shkak

Studiuesit thonë se vështirësitë e moderuara ose të rënda financiare mund të lidhen me sjellje të çrregullta të ngrënies. Për të ulur rrezikun e vdekshmërisë në këtë grup njerëzish, ata theksojnë faktin se është thelbësore që ndërhyrjet parandaluese dhe përpjekjet e trajtimit të çrregullimit të ngrënies të jenë të përballueshme, lehtësisht të arritshme dhe të shpërndara gjerësisht tek ata me rrezik të rritur. Si e tillë, informacionet në internet ose të bazuara në celular mund të jenë një mënyrë efektive dhe e arritshme për përpjekjet e një diete dhe peshe normale.

Bashkohuni edhe në grup, mund të ndani në çdo kohë denoncimet dhe çdo ankesë me të gjithë ndjekësit e tjerë!

SHQIPERIA IME GRUP