Bllokimet e korona virusit çuan në përmirësime të cilësisë së ajrit në shumicën e vendeve, por niveli i ndotësve ka të ngjarë të rritet ndërsa qeveritë heqin kufizimet dhe ekonomitë kthehen përsëri në ingranazhe, sipas një raporti të ri.

Raporti i Cilësisë së Ajrit Botëror IQAir 2020 tha se emetimet e lidhura me njerëzit nga industria dhe transporti ranë gjatë bllokimeve dhe 65% e qyteteve globale patën përvojë më të mirë të cilësisë së ajrit në 2020 në krahasim me 2019. Rreth 84% e vendeve të anketuara raportuan përmirësime të cilësisë së ajrit në përgjithësi.

Advertisements

“Shumë vende kanë vërejtur ajër dukshëm më të pastër – duke zbuluar se përmirësimet e cilësisë së ajrit janë të mundshme me veprime urgjente, kolektive,” tha raporti.

Studiuesit nga IQAir – një kompani globale e informacionit dhe teknologjisë për cilësinë e ajrit – analizuan të dhënat e ndotjes nga 106 vende, në mënyrë specifike duke matur PM 2.5, një ndotës mikroskopik që mund të shka ktojë rrez iqe serioze shëndetësore.

Singapori, Pekini dhe Bangkok – të gjitha këto imponuan bllokime të ndërprerësve dhe mbyllje të përhapur të biznesit – panë uljet më të mëdha në PM 2.5. Por ky efekt nuk do të zgjasë: nivelet e ndotjes së ajrit ka të ngjarë të rriten ndërsa masat e kontrollit Covid-19 përfundojnë dhe bizneset rifillojnë, tha raporti.

Advertisements

Në përgjithësi, vendet e Azisë Jugore dhe Azisë Lindore vazhdojnë të kryesojnë listën e vendeve më të ndotura në botë, zbuloi raporti. Bangladeshi, Kina, India dhe Pakistani ndajnë 49 nga 50 qytetet më të ndotura në të gjithë botën.

Hotan, një qytet oaz në rajonin perëndimor të Kinës Xinjiang, u rendit qyteti më i ndotur në botë në vitin 2020. Nivelet vjetore të PM 2.5 të tij ishin mesatarisht 110.2 mikrogramë për metër kub – 11 herë më të larta se sa synimi i Organizatës Botërore të Shëndetësisë për ekspozimin vjetor. Në kulmin e Hotanit, ato nivele kanë arritur në 264,4 mars – thellë në territorin “e rrez ikshëm”.

Xinjiang ka parë rritje të shpejtë të emetimeve të qymyrit dhe karburanteve, tha raporti. Degradimi i tokës i shkaktuar nga njerëzit dhe ndryshimi i klimës kanë rritur gjithashtu ashpërsinë e thatësirave, të cilat krijojnë stuhi rëre më të shpeshta dhe stuhi pluhuri që kontribuojnë në ndotjen ekstreme.

Kina gjithashtu mbetet prodhuesi dhe konsumatori më i madh në botë i qymyrit, një kontribues i madh në ndotjen e PM 2.5, tha raporti. Vendi po bën përparime të mëdha në energjitë e rinovueshme – por këto burime përbëjnë vetëm 23% të konsumit të energjisë të Kinës, ndërsa qymyri zë 58%.

Bashkohuni edhe në grup, mund të ndani në çdo kohë denoncimet dhe çdo ankesë me të gjithë ndjekësit e tjerë!

SHQIPERIA IME GRUP