Ekspertët kanë zbuluar një mashtrim të madh në Facebook në variantin “Pishing” që ata mendojnë se ka goditur më shumë se 500,000 njerëz.

Mashtrimi është një variant i klasikes “A je ky ti?”

Advertisements

Ai përfshin një viktimë që merr një mesazh nga dikush që ata mendojnë se është shoku i tyre në Facebook, dhe një mik i supozuar u dërgon atyre një lidhje me një video ose foto dhe i pyet ata “a janë ata brenda tyre”.

Realiteti është se hakeri shtiret si mik dhe ju dërgon një skedar me qëllim të keq.

Nëse ju klikoni në atë lidhje video, do të kaloni nëpër një “zinxhir” të faqeve të internetit që mund të infektojnë kompjuterin tuaj me viruse.

Advertisements

Ekspertët e CyberNews kanë hetuar mashtrimin dhe besojnë se hakeri po përdor një lidhje për të lokalizuar personin, pajisjen që po përdor dhe madje edhe sistemin operativ në pajisje. E gjithë kjo mund të çojë në sulme më të synuara.

Gjithashtu, lidhje të caktuara të dërguara në mesazh i çojnë viktimat në faqen e Facebook për vjedhje të identitetit, ku u kërkohet të dhëna personale.

E gjithë kjo, përveç sa më sipër, mund të infektojë pajisjet tona me adware ose malware.

CyberNews, i cili publikoi raportin mbi sulmin, beson se mashtrimi filloi në janar 2020 dhe më pas kishte në shënjestër njerëzit në Gjermani.

Mashtrimi, nga ana tjetër, tani po përhapet në të gjithë botën, dhe tani qytetarët e Britanisë së Madhe vuajnë kryesisht.

Ata thanë që ju kurrë nuk duhet të hapni lidhje në një mesazh të dyshimtë ose të jepni informacion privat për burime jozyrtare.

Çfarë është phishing?

Phishing është një lloj mashtrimi në internet

Zakonisht është një përpjekje për të vjedhur të dhënat tuaja

Phishing zakonisht përfshin mashtruesit që paraqiten si një person i besuar.

Për shembull, mashtruesit mund t’ju dërgojnë një e-mail duke pretenduar se janë banka juaj, duke kërkuar detaje.

Phishing mund të ndodhë përmes postës elektronike, mediave sociale, mesazheve me tekst, telefonatave dhe më shumë

Mbrojtja më e mirë kundër vjedhjes së identitetit është zakonisht të jesh i kujdesshëm ndaj lidhjeve të çuditshme dhe adresave të çuditshme të postës elektronike, veçanërisht nëse nuk i keni kërkuar më parë.

Bashkohuni edhe në grup, mund të ndani në çdo kohë denoncimet dhe çdo ankesë me të gjithë ndjekësit e tjerë!

SHQIPERIA IME GRUP