Viruset endemike janë ato që kanë një prani të vazhdueshme brenda një zone gjeografike dhe janë gjithmonë të pranishme në mjedisin tonë, por ndryshojnë në varësi të vendndodhjes. Shembuj të tillë në Evropë dhe Amerikën e Veriut janë rinovirusi (një nga shkaqet e ftohjes së zakonshme) dhe virusi i gripit shpjegon në një artikull në The Conversation Dr. Grace C Roberts një studiuese postdoktorale në Virologji në Universitetin Mbretëror të Belfast.

Sëmundjet endemike janë zakonisht më të lehta, por është e rëndësishme të theksohet se nuk ndodh gjithmonë kështu. Për shembull, gripi vlerësohet të shkaktojë 810,000 shtrime në spital dhe 61,000 vdekje çdo vit në Shtetet e Bashkuara.

Advertisements

Tani ekzistojnë katër koronavirusë endemikë që, në shumicën e njerëzve, shkaktojnë vetëm një të ftohtë. Nëse SARS-CoV-2, virusi që shkakton COVID-19 , do të jetë njëri prej tyre varet nga dy faktorë dominantë që kontrollojnë sjelljen e virusit në një popullatë: biologjia e virusit dhe imuniteti i popullatës.

Dr. Grace C Roberts shpjegon.

A munden viruset të bëhen endemike?

Advertisements

Megjithëse shkencëtarët dinë shumë për biologjinë e viruseve endemike sot, është shumë e vështirë të kuptohet se nga kanë ardhur vërtet. A i kanë shkaktuar ato gjithmonë këto sëmundje të vazhdueshme, të lehta ose kanë evoluar nga pararendës më seriozë?

Viruset riprodhohen shumë shpejt. Sapo të hyjnë në qelizat pritëse, ato prodhojnë grimca të reja virale në vetëm disa orë. Për shkak të shpejtësisë së këtij procesi, shpesh ndodhin gabime në kopjimin e materialit të tyre gjenetik, duke rezultuar në mutacione.

Shumë prej tyre përfundojnë në viruse jo të qëndrueshme, të paaftë për të infektuar ose riprodhuar. Sidoqoftë, një numër i vogël i tyre mund të krijojnë një avantazh për mbijetesën e ndryshimit të virusit, duke lejuar p.sh. në virus për të pushtuar qelizat më shpejt ose për të kaluar në një host të ri, të ndryshëm.

Është shumë e rëndësishme të mbani mend se këto mutacione janë të rastit. Viruset nuk vendosin të shndërrohen, as nuk marrin vendime të vetëdijshme se ku do të ndodhin këto mutacione! Ky mund të jetë pikërisht rasti me mutacionin britanik të koronavirusit, për të cilin modelet llogaritëse tregojnë një aftësi të shtuar për tu lidhur me qelizat pritëse .

Mutacionet në shpërthimet e fundit mund të zbulohen ndërsa shkencëtarët në të gjithë botën regjistrojnë dhe analizojnë rregullisht materialin gjenetik të popullatës virale duke përdorur një proces të quajtur sekuencat e gjeneve.

Duke ekzaminuar materialin gjenetik të viruseve të njohura dhe duke i krahasuar ato, ne mund të punojmë mbrapsht dhe të shohim se ku janë zhvilluar mutacione dhe shtame të caktuara. Për shembull, ngjashmëria midis virusit endemik HcoV-043 dhe homologut të tij të BCoV tregon se virusi u transmetua njerëzve nga bagëtia. Kombinuar me të dhëna historike, kjo ka bërë që shkencëtarët të pretendojnë se HCoV-043 tani endemike ishte shkaku i pandemisë në fund të shekullit të 19-të.

Trupi ynë lufton

Sistemi ynë imunitar gradualisht po trajnohet më mirë kundër SARS-CoV-2 për shkak të ekspozimit ndaj virusit dhe vaksinimit. Sistemi imunitar i njeriut ka evoluar gjatë mijëvjeçarëve për të luftuar infeksionet në mënyrë efektive dhe tani është në një garë të tillë me SARS-CoV-2. Në veçanti, sistemi imunitar “adaptues” evoluon sa herë që biem në kontakt me mikrobe të reja (ose një vaksinë) për të prodhuar antitrupa specifikë dhe efektivë.

Pandemitë dhe shpërthimet sporadike janë më të zakonshme në popullatat ku njerëzit nuk kanë një mbrojtje kundër një sëmundjeje të re, shpesh duke rezultuar në sëmundje serioze dhe përhapje të shpejtë . Për shumicën e sëmundjeve endemike, sepse mikrobet që i shkaktojnë ato qarkullojnë rregullisht dhe kështu që popullata në tërësi tenton të ketë një imunitet ekzistues. Kjo mund të parandalojë shfaqjen e plotë të simptomave ose të kontribuojë në një sëmundje më të lehtë, pasi sistemi imunitar zvogëlon dëmin e shkaktuar nga një virus.

Në rastin e COVID-19, fëmijët duket se kanë një sëmundje më të lehtë, ndërsa infeksioni më serioz ka tendencë të ndodhë tek njerëzit mbi 60 vjeç . Bazuar në këtë, nëse shumë njerëz zhvillojnë imunitet në fillim të jetës (ose përmes infeksionit ose përmes vaksinimit), me kalimin e kohës ekuilibri do të vijë në mënyrë që SARS-CoV-2 të bëhet një sëmundje e lehtë, duke supozuar se të rinjtë mbajnë një farë niveli të imunitetit gjatë gjatë gjithë jetës.

Siç theksojnë studiuesit, duke përdorur modele imunologjike për katër koronavirusët ekzistues endemikë , është e mundur të arrihet në një pikë ku të gjithë do të ekspozohen ndaj virusit për herë të parë në fëmijëri, duke rezultuar në infeksione COVID- 19 më vonë në jetë asgjë më shumë se ftohja e zakonshme .

Dr. Grace C Roberts thekson, megjithatë, se kjo teori është ende hipotetike.

Është gjithashtu e rëndësishme të theksohet se infektimi i qëllimshëm i njerëzve (ose inkurajimi aktiv i infeksioneve) do të ishte i pamatur. Ne nuk duhet t’i këshillojmë të rinjtë të infektohen me virusin, pasi nuk dimë efektet afatgjata, as sa zgjat imuniteti ndaj SARS-CoV-2 (ose nga infeksioni ose nga vaksina). Për më tepër, nuk ka asnjë garanci se sëmundja do të bëhet më pak serioze nëse bëhet endemike.

Mënyra më etike, praktike dhe e sigurt për të zvogëluar kërcënimin e koronavirusit është vaksinimi i një pjese sa më të madhe të popullatës, sigurisht që fëmijët përfundojnë Dr. Grace C Roberts.

Bashkohuni edhe në grup, mund të ndani në çdo kohë denoncimet dhe çdo ankesë me të gjithë ndjekësit e tjerë!

SHQIPERIA IME GRUP