Nga Elpna Caslli

Vejsiu duke qenë se e ndoqa fjalimin tuaj hyrës mbrëmë në “Love Story” e kam të pashmangshme, mos të mbaj një qëndrim kundrejt këtij të fundit.

Advertisements

Fjalimi juaj synonte t’u jepte një mesazh të gjithë individëve që kishin shprehur kundërshti ndaj formatit televiziv që ju drejtoni.

Nuk është në stilin tim t’i rikthehem një teme për të dytën herë, por në çastin që ju nën regjinë e Vera Grabockës, të zezën doni të na e shisni për të bardhë, lind nevoja për t’ju dhënë një përgjigje përfundimtare.

Le t’i hyjmë me qetësi analizës së fjalimit tuaj, Vejsiu.

Advertisements

Ju thatë se “Love story” bëhej me qëllimin e vetëm për të protestuar kundër dh u nës ndaj grave në Shqipëri pasi në këtë vend ka shumë gra që dhunohen, por që heshtin.

Pyetje nga salla për ju dhe për Grabockën- A ka dhunë dhe poshtërim më të madh për një vajzë që të dëgjojë këtë fjali: – Dëgjo, se javët në vijim unë do takohem me vajzat e tjera dhe do prekem dhe do pu them me to. Sa e fortë je ti për t’i duruar videot që do shfaqen?!

Ky ishte dialogu që zhvillohej mes “Princit të kaltër” në emision dhe një vajze që pret të përzgjidhet nga ky i fundit.

Sikundër e theksova në reagimin tim të mëparshëm Vejsiu dhe Grabocka, ajo çka ju servirni si “realitet” në të vërtetë është thjesht një ” eksperiment i dënueshëm social” ku vajzat trajtohen thjesht si qënie frymore që duhet të zbatojnë skenarin e producentes.

Nuk jam e prirur t’i gjykoj ato vajza apo familjet e tyre, pasi janë thjesht “vikt ima” të fasadës televizive. Viktima të asaj shfaqjeje vezulluese në dukje, por të kobshme në thelb.

Ato vajza mendojnë se një ditë do të prekin ekranin e madh dhe do të marrin famën e ëndërruar, pasi ka vite që modeli i një gruaje të suksesshme, është modeli i gabuar në ekranet shqiptare.

E duke qenë se ato vajza janë rritur me këto modele të gabuara, i synojnë këto të fundit dhe identifikohen përmes tyre. Ne jemi çka shohim.
Jam krejt e bindur se do të kthehen me këmbë në tokë sapo “Love story” të ketë mbaruar dhe të fiken dritat dhe të ulet sipari.
Aty, këto vajza do të kuptojnë se nuk kanë qenë gjë tjetër, veçse mjeti i duhur për dobinë financiare të producentëve.

E para kjo. E dyta jo për nga rëndësia, por për nga renditja, në jetën reale nuk ndodh që analizohet publikisht ajo që quhet “marrëdhënie intime” mes dy njerëzve.

Me pak fjalë, nuk ndodh që dikush të analizojë kohëzgjatjen e një puthjeje, apo prekjen mes trupave. Intimja nuk xhirohet në video. Intimja filmohet veç në shpirtrat e dy njerëzve që e përjetojnë.
Në rast se intimen e shfaqim në publik, nuk është më intimitet por shkulje e përdhunshme e perdes që ndan intimen nga publikja.

Ndaj dhe komentuesit në studio i përkasin një “realiteti artificial”, pasi në jetën reale një vajzë mund të ndajë një shqetësim me mikeshën e saj më të mirë, lidhur me një problem që mund të ketë në marrëdhënie me të dashurin e saj për një situatë të caktuar në jetën e përditshme, por ky problem nuk prek diskutime të nivelit intim të tipit- kohëzgjatja e puthjes apo mënyra e prekjes, pasi intimja fillon dhe mbaron tek njerëzit që e përjetojnë.

E thënë shkurt ,Vejsiu dhe Grabocka, kjo rini është tashmë e çoroditur nga fakti se ka lindur, është rritur dhe po formohet në një vend problematik, ku arsimi ka lënë boshllëqet përkatëse.

Me vullnet dhe me vetëdije të plotë, është mirë t’ia kurseni këtë format televiz, pasi nuk bëni gjë tjetër veçse i jepni një shtysë tjetër këtij orteku plot me vajza të reja që nesër do të behen gra dhe do të edukojnë fëmijë.

Kuptoj faktin se ky lloj formati mund të jetë fitimprurës dhe në emër të fitimit mund të kurbanizohen edhe disa qënie njerëzore, por të paktën, kini mirësinë të heshtni gjatë këtij procesi dhe mos të orvateni të krijoni alibi të rreme të tipit, që ky format televiz shërben për emancipim, apo për të ulur nivelet e dhu nës kundrejt gruas në Shqipëri.

Dobia e këtij formati televiziv fillon dhe mbaron me ju Vejsiu dhe Grabocka. Vetëm ju mund ta ndieni dobinë e këtij formati në kontekste të ndryshme.

Në raport me shoqërinë shqiptare ky format televiz sjell veç dëm.

Dhe ky dëm është mirë të nënvizohet jo vetëm nga unë, por nga të gjithë ata sociologë dhe psikologë që pushtojnë hapësira televizive dendur dhe flasin për gjithçka veç këtyre formateve televizive që në thelb përmbajnë një vajzë të zhveshur nga dinjiteti i saj.

Post Scriptum- Unë shkruaj se jetoj në këtë vend dhe nuk dua të largohem nga ky i fundit dhe përdorimi i qënieve njerëzore si kavje, duhet të jetë alarm për të gjithë shoqërinë.

Bashkohuni edhe në grup, mund të ndani në çdo kohë denoncimet dhe çdo ankesë me të gjithë ndjekësit e tjerë!

SHQIPERIA IME GRUP