Neurologët po përballen këtë periudhë pandemie të koronavirusit me raste të pacientëve që përjetojnë kriza ankthi e frike.

Në spitalin psikiatrik në Tiranë, disa ditë më parë, një djalë i ri me kriza ankthi tentoi vetëvrasjen, pasi mendonte se ishte i prekur me Covid-19.Ndërsa raste të tjera pacientësh kanë referuar pranë mjekut të familjes se kanë përjetuar kriza paniku gjatë terapisë për trajtimin e Covid

Profesori i njohur i shkencave psikologjike, në Universitetin e Palermos Massimiliano Oliveri thotë se ankthi dhe frika janë dy gjendje të pranishme sot në popullatën e përgjithshme, shkaktuar dhe nga gjendja sociale e izolimit, nga ekspozimi ndaj një seri të tërë informacioni për numrin e të infektuarve dhe vdekjeve, nga kriza e sistemit shëndetësor, krizat ekonomike dhe financiare.
Por çfarë ndikimi ka psikika jonë në sistemin tonë imunitar? Profesori i njohur i shkencave psikologjike thotë se krizat e panikut e ankthit bëjnë që sistemi imunitar të ndikohet negativisht nga nivelet e kortizolit në gjak, duke dobësuar mbrojtjen tonë në momente stresuese. Ai sugjeron që të mbajmë mendjen e angazhuar, veçanërisht në këto operacione, veçanërisht me materialin foljor që merret me fjalë, shkronja ose numra, shpjegon profesori, të cilat kontribuojnë në uljen e niveleve të aktivizimit të rajoneve më të thella të trurit më të shoqëruara me emocione frike, etj. siç është amigdala.

Bashkohuni edhe në grup, mund të ndani në çdo kohë denoncimet dhe çdo ankesë me të gjithë ndjekësit e tjerë!

SHQIPERIA IME GRUP