Shkencëtarët para pak ditësh kanë izoluar në Kinë një lloj të ri të gripit të derrit, si ai që shkaktoi pandeminë e vitit 2009. Deri tani, sipas autoriteteve, disa fermerë janë identifikuar pozitivë, por transmetimi midis njerëzve nuk është i dokumentuar për momentin.

E ndërsa pandemia e Covid vazhdon të përhapet me rritme të larta në të gjithë botën, ekspertët kanë treguar disa nga simptomat e këtij virusi të ri të derrit.

Advertisements

Virusi i ri, i riemëruar G4EA H1N1 është një kombinim i patogjenëve me origjinë të ndryshme. Ai është I formuar nga bashkimi i një lloji virusi shpendësh që gjendet në Europë dhe Azi, me virusin e gripit H1N1 të vitit 2009, me virusin H1N1 të Amerikës së Veriut dhe disa viruse të tjerë dhe ka gjene të reja edhe të gripit të derrit

Hulumtimi I kryer nga një grup shkencëtarësh, bazohet në mbikëqyrjen e derrave të pranishëm në disa provinca kineze nga viti 2011 deri në vitin 2018. Gjatë tre viteve të fundit të studimit, studiuesit theksuan se virusi i ri është bërë mbizotërues midis derrave të vëzhguar. Por jo vetëm. Në të vërtetë, studiuesit grumbulluan gjithashtu edhe 338 mostra gjaku nga punëtorët e 15 fermave të ndryshme të derrave, ku zbuluan praninë e këtij virusi edhe te njerëzit, (te 35 nga 338 fermerë).

Për virologologun italian Giorgio Palù, president i shoqatës së virologjisë italiane dhe evropiane, ekziston frika se aim und të bëhet I transmetueshëm nga njëriu te njëriu dhe se rreziku i një pandemie të mundshme nuk duhet injoruar.

Advertisements

Simptomat kryesore të këtij gripi të ri të derrit janë: ethe, kollë, dhimbje të fytit, rrjedhje sekrecionesh nga hunda dhe skuqje e syve. Gjithashtu në disa raste edhe diarre, dhimje barku dhe të vjella.

Gripi I ri I derrit përhapet tek njerëzit përmes pikave, të prodhuara nga teshtima ose kolla. Mekanizmi është i njëjtë me transmetimin e gripit normal dhe me koronavirusin

Komplikimet gjithashtu nuk janë të përjashtuara, nga bronkiti, pneumonia dhe takikardi. Shumë rrallë, mund të ndodhin edhe miokarditi dhe encefaliti.

Bashkohuni edhe në grup, mund të ndani në çdo kohë denoncimet dhe çdo ankesë me të gjithë ndjekësit e tjerë!

SHQIPERIA IME GRUP