Një kompani në Teksas pretendon se ka ndërtuar një robot të aftë për të vrarë koronavirusin përmes dritës UVC. Drita e quajtuar “UVC” është një pjesë më e paqartë e spektrit sesa drita tradicionale UV dhe përbëhet nga një gjatësi vale më e shkurtër, por energjike.

Me sa duket, tashmë është duke u përdorur në bazat ushtarake amerikane, tek ofiecerët e policisë dhe në disa kampuse të universiteteve. Gjatë testimit, roboti LightStrike shkatërroi SARS-CoV-2, që është virusi që shkakton COVID-19, në dy minuta, shkruajnë mediat e huaja. Testimi u krye në Institutin e Kërkimeve Biomjekësore në Teksas, një nga institutet udhëheqëse të pavarura në botë që punojnë ekskluzivisht për sëmundjet infektive.

“Covid-19 bëri që bota të ndalojë. Ndërsa diskutojmë dhe planifikojmë ri-hyrjen, dezinfektimi i hapësirave publike është një përparësi kryesore për të zvogëluar rrezikun e transmetimit të sëmundjeve. Tani vendosja e një infrastrukture efektive të parandalimit të infeksionit është thelbësore.”-deklaroi Dr. Mark Stibich, Zyrtar Kryesor Shkencor dhe bashkëthemelues i Xenex. Rob Robotët tanë janë adoptuar si standard i kujdesit mjedisor nga shumë prej spitaleve kryesorë të botës sepse ata punojnë dhe ato punojnë shumë shpejt.

“Si një kompani e bazuar në prova, ne iu drejtuam “Texas Biomed” për të vlerësuar efikasitetin e UV për luftën kundër SARS-CoV-2 sepse ne donim që klientët tanë të tanishëm dhe të ardhshëm të dinin se robotët e tyre me dritë UV mund të ndalonin COVID-19.”- thanë mjekët.

Çdo robot përdor një llambë ‘Xenon’ për të gjeneruar shpërthime me intensitet të lartë, dritë të plotë të spektrit mikrobicid UVC, i cili është më intensiv se rrezet e diellit. Ajo çaktivizon viruset, bakteret dhe është i aftë të ndryshojë intensitetin sepse patogjenë të ndryshëm janë të ndjeshëm ndaj dritës UVC.

Në rang global janë infektuar 3,308,901 persona, 234,139 viktima dhe 1,042,995 të shëruar, ky është bilanci i deritanishëm i COVID-19 në botë. Virusi po‘bën kërdinë’ në Brazil, 1807 të infektuar gjatë orëve të fundit. Vendi më i prekur në botë është Amerika. Në Shtetet e Bashkuara të Amerikës kanë humbur jetën 63,871 qytetarë dhe janë infektuar 1,095,304 të tjerë. Në Kinë situata paraqitet më e qetë. Në Itali deri më tani janë shënuar 27,967 viktima dhe në Spanjë kanë humbur jetën 24,543 qytetarë.

Bashkohuni edhe në grup, mund të ndani në çdo kohë denoncimet dhe çdo ankesë me të gjithë ndjekësit e tjerë!

SHQIPERIA IME GRUP