Në vitin 2018, ekspertët e sëmundjes infektive në Universitetin e Hong Kong-ut hasën në një pacient të pazakontë.

Një burrë 56-vjeçar, i cili i ishte nënshtruar një transplanti të mëlçisë, po shfaqte funksione anormale të mëlçisë pa ndonjë shkak të dukshëm.

Testet zbuluan se sistemi i tij imunitar po i përgjigjej hepatitit E – por ata në të vërtetë nuk mund të gjenin llojin njerëzor të virusit të hepatitit E (HEV) në gjakun e tij.

Hepatiti E është një sëmundje e mëlçisë që gjithashtu mund të shkaktojë ethe, verdhëz dhe një mëlçi të zmadhuar. Virusi vjen në katër specie, të cilat qarkullojnë në kafshë të ndryshme; në atë kohë, vetëm njëra prej këtyre katër dihej se infektonte njerëzit.

Me teste për atë tendosje njerëzore të HEV negative, studiuesit ridizajnuan testin diagnostik, e ekzekutuan përsëri – dhe gjetën, për herë të parë në histori, hepatitin E miut në një njeri.

“Papritmas, ne kemi një virus që mund të hidhet nga minjtë e rrugës te njerëzit”, tha Dr. Siddharth Sridhar, një mikrobiolog dhe një nga studiuesit e HKU që bëri zbulimin. Ishte një infeksion aq i pazakontë dhe i paparë që ekipi pyeti nëse ishte një “incident i njëhershëm, një pacient që ishte në vendin e gabuar në kohën e gabuar”.

Por atëherë ndodhi përsëri. Dhe perseri.

Që nga studimi i parë, 10 banorë të tjerë në Hong Kong kanë testuar pozitivisht me hepatitin E miut, i njohur edhe si HEV me miu. Rasti më i fundit erdhi një javë më parë; një burrë 61-vjeçar me funksion jonormal të mëlçisë u testua pozitiv në 30 Prill. Dhe mund të ketë qindra të tjerë të infektuar të panjohur atje, tha Sridhar.

Tensioni njerëzor i hepatitit E zakonisht transmetohet përmes ndotjes fekale të ujit të pijshëm, sipas Organizatës Botërore të Shëndetit.

Por tendosja e miut paraqet një mister të ri: askush nuk e di saktësisht se si infektohen këta njerëz. Në dy vitet që nga zbulimi, studiuesit ende nuk kanë identifikuar rrugën e saktë të transmetimit nga minjtë te njerëzit.(CNN)/Shqipëriaime

Bashkohuni edhe në grup, mund të ndani në çdo kohë denoncimet dhe çdo ankesë me të gjithë ndjekësit e tjerë!

SHQIPERIA IME GRUP