Ashtu siç ishte paralajmëruar SHBA ka filluar ndarjen e rreth 100 milion dollar ndihma për disa shtete për të përballuar luftën me CoVid-19.

Ndërkohë mes shteteve që SHBA do të ndihmojë janë edhe Shqipëria, Kosova, Serbia dhe Maqedonia.

Advertisements

Konkretisht SHBA ka konfirmuar se do të japë 700 mijë dollar për Shqipërinë, si ndihmë shëndetësore. Sipas njoftimit kjo shumë do të ndihmojnë në përgatitjen e sistemeve laboratorike, aktivizimin e mbikëqyrjes së gjetjes së rasteve dhe ngjarjeve të bazuara në ngjarje, mbështetjen e ekspertëve teknikë për reagim dhe gatishmëri, forcimin e komunikimit të rrezikut, dhe më shumë.

Ndërkohë për Kosovën SHBA ka ofruar 1,1 milion po kështu edhe për Maqedoninë. Ndërsa për Serbinë SHBA ka ofruar 1,2 milion dollarë ndihmë shëndetësore do të ndihmojnë në përgatitjen e sistemeve laboratorike, aktivizimin e mbikëqyrjes së gjetjes së rasteve dhe ngjarjeve të bazuara në ngjarje, mbështetjen e ekspertëve teknikë për reagim dhe gatishmëri, forcimin e komunikimit të rrezikut, dhe më shumë.

Njoftimi:

Advertisements

Qeveria e Sh.B.A po udhëheq përgjigjen e ndihmës humanitare dhe shëndetësore të botës ndaj pandemisë COVID-19. Ne po mobilizojmë të gjitha burimet e nevojshme për t’u përgjigjur me shpejtësi, brenda dhe jashtë vendit. Si pjesë e këtij reagimi gjithëpërfshirës dhe bujar të SH.B.A.-së, Departamenti i Shtetit dhe USAID po japin një investim fillestar prej afro 274 milion dollarësh në ndihmë shëndetësore urgjente dhe humanitare për të ndihmuar vendet në nevojë, në krye të fondeve që ne tashmë u ofrojmë organizatave shumëpalëshe si psh. Organizata Botërore e Shëndetit dhe UNICEF.

Ky total deri më tani përfshin afro 100 milion dollarë ndihmë shëndetësore emergjente nga Fondi Global i Rezervave të Urgjencës së Shëndetit të USAID-it dhe 110 milion dollarë ndihmë humanitare nga llogaria e USAID-it për Ndihmën Ndërkombëtare të Fatkeqësive, që do të sigurohet deri në 64 nga vendet më të rrezikuara që përballen me kërcënimin nga kjo pandemi globale. Përmes Byrosë së Departamentit të Shtetit për Popullsinë, Refugjatët dhe Migracionin, Agjensia e KB për Refugjatët (UNHCR) do të marrë 64 milion dollarë ndihmë humanitare për të ndihmuar në adresimin e kërcënimeve të paraqitura nga COVID-19 në situatat ekzistuese të krizave humanitare për disa nga njerëzit më të prekur në botë .

Agjencitë qeveritare amerikane po punojnë së bashku për të dhënë përparësi në ndihmën e huaj bazuar në koordinimin dhe potencialin e ndikimit. Me fondet e reja sot, Shtetet e Bashkuara po japin ndihmën specifike të mëposhtme:

Shqipëri: 700,000 dollarë ndihmë shëndetësore do të ndihmojnë në përgatitjen e sistemeve laboratorike, aktivizimin e mbikëqyrjes së gjetjes së rasteve dhe ngjarjeve të bazuara në ngjarje, mbështetjen e ekspertëve teknikë për reagim dhe gatishmëri, forcimin e komunikimit të rrezikut, dhe më shumë. Gjatë 20 viteve të fundit, Shtetet e Bashkuara kanë investuar më shumë se 51.8 milion dollarë ndihmë shëndetësore për Shqipërinë, dhe më shumë se 693 milion dollarë ndihmë totale.

Kosova: 1,1 milion dollarë ndihmë shëndetësore do të ndihmojnë në përgatitjen e sistemeve laboratorike, aktivizimin e gjetjes së rasteve dhe mbikëqyrjen bazuar në ngjarje, mbështetjen e ekspertëve teknikë për reagim dhe gatishmëri, forcimin e komunikimit të rrezikut, dhe më shumë. Kjo ndihmë për të luftuar COVID-19 është përveç investimeve afatgjata të Sh.B.A-së në Kosovë, përfshirë më shumë se 10 milion dollarë ndihmë shëndetësore dhe afro 773 milion dollarë ndihmë totale gjatë 20 viteve të fundit.

Maqedonia e Veriut: 1.1 milion dollarë do të ndihmojë në përgatitjen e sistemeve laboratorike, aktivizimin e mbikëqyrjes së gjetjes së rasteve dhe ngjarjeve të bazuara në ngjarje, mbështetjen e ekspertëve teknikë për reagim dhe gatishmëri, forcimin e komunikimit të rrezikut, dhe më shumë. Gjatë 20 viteve të fundit, Shtetet e Bashkuara kanë investuar rreth 11.5 milion dollarë vetëm në shëndetësi dhe më shumë se 738 milion dollarë ndihmë totale për Maqedoninë e Veriut.

Serbia: 1,2 milion dollarë ndihmë shëndetësore do të ndihmojnë në përgatitjen e sistemeve laboratorike, aktivizimin e mbikëqyrjes së gjetjes së rasteve dhe ngjarjeve të bazuara në ngjarje, mbështetjen e ekspertëve teknikë për reagim dhe gatishmëri, forcimin e komunikimit të rrezikut, dhe më shumë. Shtetet e Bashkuara kanë investuar rreth 5.4 milion dollarë ndihmë shëndetësore dhe më shumë se 1 miliard dollarë ndihmë totale gjatë 20 viteve të fundit./tch

Bashkohuni edhe në grup, mund të ndani në çdo kohë denoncimet dhe çdo ankesë me të gjithë ndjekësit e tjerë!

SHQIPERIA IME GRUP