Por, cilat janë rreziqet që lidhen me intimitetin në kohën e koronavirusit? Tre ekspertë shqyrtojnë faktet.

A është Covid-19 sek sualisht i transmetueshëm?

Dr Jessica Justman: Nuk shohim modele që tregojnë transmetimin se ksual. Kryesisht përhapet përmes pikave të frymëmarrjes. Dhe prekja e sipërfaqeve të kontaminuara mendohet se është mënyra dytësore e transmetimit.

Dr Carlos Rodríguez-Díaz: Nuk ka asnjë provë që Covid-19 mund të transmetohet përmes marrë dhënieve vag inale ose anale. Sidoqoftë, puthja është një praktikë shumë e zakonshme gjatë marrë dhënieve se ksuale, dhe virusi mund të transmetohet përmes pështymës. Prandaj, virusi mund të transmetohet duke u puthur. Ekzistojnë gjithashtu dëshmi të transmetimit oral-fekal të Covid-19 dhe që nënkupton që “analingus” mund të paraqesë rrezik për infeksion.

A është mirë të bësh se ks?

Justman: Nëse ju ose partneri juaj jeni një rast me Covid-19, këshilla është që të rrini larg njëri-tjetrit sa më shumë që të jetë e mundur. Në fakt, departamenti i shëndetësisë në New York City ka udhëzime për këtë. Nëse jeni një rast i mundshëm ose i konfirmuar, duhet të izoloheni, në mënyrë ideale në një rezidencë private deri në shtatë ditë pas fillimit të sëmundjes. Ju nuk duhet të keni ethe për 72 orë, pa përdorur içale që mund të “maskojnë” ethet tuaja, dhe simptomat e frymëmarrjes duhet të përmirësohen.

Dr Julia Marcus: Por, për njerëzit që nuk kanë simptoma dhe nuk kanë ndonjë ekspozim të mundshëm kohët e fundit dhe kanë qëndruar pranë shtëpisë, mendoj se, nëse është brenda familjes tuaj, është një histori ndryshe. Nëse jetoni me një partner të rregullt seksual dhe nuk keni simptoma ose ekspozim të mundshëm, se ksi në të vërtetë mund të jetë një mënyrë e shkëlqyeshme për t’u argëtuar, për të qëndruar të lidhur dhe për të lehtësuar ankthin gjatë kësaj kohe potenciale stresuese.

Po partnerët e rinj?

Marcus: Rekomandimi tani është që ne të përpiqemi të qëndrojmë në shtëpi sa më shumë që të mundemi dhe të ndërveprojmë vetëm me njerëzit për gjëra thelbësore, si sendet ushqimore. Edhe në këtë rast, përpiquni të mbani një distancë fizike prej rreth 1.8 metra nga njerëzit e tjerë. Kjo përfundimisht do ta bënte sek sin një sfidë.

Rodríguez-Díaz: Marr ëdhënia se ksuale mund të zvogëlohet gjatë javëve të ardhshme, por format e tjera të të shprehurit të ero tizmit, siç janë sekuencat, thirrjet video, leximi i materialeve ero tike dhe mas turbimi do të vazhdojnë të jenë opsione.

Si mund ta mbajë dikush lodra se ksi të pastra?

Rodríguez-Díaz: Thjesht përdorni sapun dhe ujë. Ne nuk e dimë se sa do të zgjasë kjo pandemi.

Çfarë i thoni dikujt që është beqar tani dhe nuk dëshiron të presë muaj me radhë para se të mund të ketë marrëdhënie int ime me dikë?

Rodríguez-Díaz: Nëse shqetësoheni për praktikimin e distancës sociale për një kohë të gjatë, sigurohuni që ju dhe njerëzit që njihni praktikoni tani distancimin shoqëror. Sa më shpejt ta bëjmë, aq më shpejt do të shohim një rënie të infeksioneve të reja dhe aq më shpejt do të jemi në gjendje të ndryshojmë praktikën tonë të shoqërimit. Në vend që të përqendrohemi në të ardhmen, duhet të përqendrohemi te e tashmja.

Përdorni këto dy javë për të kanalizuar energjinë tuaj, të eksploroni veten, ndoshta mendoni se çfarë është ajo që ju po kërkoni. Mund të jetë një mundësi e shkëlqyeshme për të eksploruar mënyra të tjera për t’u angazhuar me partnerë të rinj sek sual që mund të takoni në internet duke duke përdorur thirrje video.

Guardian

Bashkohuni edhe në grup, mund të ndani në çdo kohë denoncimet dhe çdo ankesë me të gjithë ndjekësit e tjerë!

SHQIPERIA IME GRUP