Sinjalet misterioze radio nga hapësira kanë qenë të njohura të përsëriten, por për herë të parë, studiuesit kanë vërejtur një model në një seri shpërthimesh që vijnë nga një burim i vetëm, gjysmë miliard vjet dritë nga Toka.

Shpërthimet e shpejta të radios, ose FRB, janë shpërthime të valëve të radios në hapësirë prej një milje sekondash. Rrymat individuale të radiove dëgjohen vetëm një herë dhe nuk përsëriten më.

Mes datave 16 shtator 2018 dhe 30 tetor 2019, studiuesit me bashkëpunimin kanadez të Intensitetit të Hidrogjenit Kanadez Fast Radio Burst Project të projektimit zbuluan një model të ri që ndodh çdo 16.35 ditë. Gjatë katër ditëve, sinjali do të lëshonte një shpërthim ose çdo orë, dhe më pas është në qetësi për 12 ditë të tjera.

Gjetjet përfshihen paraprakisht në shtypjen e një punimi në arkiv, që do të thotë se letra ka qenë e moderuar, por jo rishikuar plotësisht. Autorët e punimit janë pjesë e bashkëpunimit CHIME / FRB, i cili ka botuar një sërë studimesh të shpërthimit të shpejtë të radios në vitet e fundit.

Studiuesit shpresojnë se duke gjurmuar origjinën e këtyre shumave misterioze, ata mund të përcaktojnë se çfarë i ka shkaktuar ato. Deri më tani, ata kanë gjurmuar shpërthime të shpejta të vetme dhe të përsëritura në burime shumë të ndryshme, gjë që thellon akoma më shumë misterin.

Studiuesit besojnë se vëzhgimet në të ardhmen mund t’i ndihmojnë ata të përcaktojnë nëse shpërthimet e tjera të përsëritura të shpejta kanë një model. Në atë mënyrë, ata do të dinë nëse ky lloj periodiciteti është përjashtim apo sjellje rutinore./dosja

Bashkohuni edhe në grup, mund të ndani në çdo kohë denoncimet dhe çdo ankesë me të gjithë ndjekësit e tjerë!

SHQIPERIA IME GRUP