A rr.ezikon Shqipëria përp.lasje të tjera nga grupet k.riminale? Kjo është pyetja që të shkon ndërmend kur dëgjon teksa të “fortët” e vitit të mbrapshtë 1997, po lirohen nga b.urgu. Nehat Kulla, Lul Caka, Gert Gjinerari, Elidon Kotorri, janë vetëm 4 emra që janë liruar muajt e fundit nga b.urgjet shqiptare.

Të dë.nuar për vr.asje, ma.sakra, pl.agosje, ar.mëmbajtje pa leje etj, “të fortët” e ’97-ës, ia kanë dalë që të mundin sistemin e drejtësisë, duke marrë dë.nime deri në 25 vite b.urg.

Më pas ata kanë përfituar nga amnistitë ose lehtësirat e ligjit, për të përfituar lirimin para përfundimit të d ënimit. Sot të lirë janë i “tm errshmi” i Beratit, Lul Caka, njëri nga anëtarët e bandave kryesore në Tiranë, Gert Gjinerari. I lirë është edhe “Gjenerali” Nehat Kulla, që sfidoi hapur shtetin në vitin 1997. Po kështu edhe autori i m asakrës te “Vasil Shanto”, Elidon Kotorri, ka përfituar lirinë.

Në skenë kanë dalë grupe të reja kr iminale në vend, që zotërojnë tr afikun e d rogës, japin u rdhrat për vr asje, vendosin gj oba dhe kë rcënojnë këdo që u del para, por nuk duhen harruar ata, të cilët shpikën modelin e “të fortëve” në Shqipëri, krerët e bandave të ‘97-ës, ku një pjesë e tyre janë të lirë, ndërsa të tjerë pritet që të lënë qelitë në muajt e ardhshëm, shkruan Mapo.

Po kush janë disa nga të “fortët” e 97’ që janë liruar muajt e fundit?

Elidon Kotorri

Elidon Kotorri u lirua vetëm 4 ditë më parë. Ai ak uzohet për k rimin e trefishtë që ndodhi më 11 janar 2000, në afërsi të shkollës “Vasil Shanto”, dhe që kishte në shënjestër vik timën Andi Hasani. Përveç tij në këtë ate ntat u v ranë edhe dy të tjerë, Gazmend Zeneli dhe Sokol Alushi, si dhe mbeti i pl agosur Grigor Stefani.

Siç rezultoi gjatë gjykimit, Andi Hasani kishte qenë edhe një herë tjetër shënjestra e një br eshërie me a rmë, nga të cilat ai vetëm u p lagos, bashkë me dy të tjerë, por u v ranë Sentiljan Elezi dhe Fatmir Hodaj. Ky a tentat i dështuar ndodhi më 23 dhjetor 1999, në Tiranën e asaj kohe, ku ishin krijuar disa grupe që kishin nisur asgjësimin e kundërshtarëve. Por për këtë ngjarje, për të cilën dyshohej Kotorri, prokuroria u tërhoq më vonë.

Nehat Kulla

Nehat Kulla u lirua rreth 1 muaj më parë. Kulla drejtoi një ndër b andat më famëkeqe në Tiranë dhe në Shqipëri në vitin e mbrapshtë 1997. Ai ka shlyer në b urgun e Fushë Krujës dë nimin 20-vjeçar për v rasjen e Halim Gjuzit në vitin 1998 në Golem, shoferi i ish-ministrit të Brendshëm, Halit Shamata.

Nehat Kulla, së bashku me familjarë e miq të tij, mbajti të paprekur repartin e “xhenios”, ndër të vetmit të padëmtuar gjatë su lmeve të popullsisë. Kulla, së bashku me të ashtuquajturit ushtarë të tij, e mbajti repartin nën kontroll për disa kohë, duke i vënë vetes edhe nofkën “Gjenerali”, emër me të cilin e njihnin të gjithë banorët e zonës, për të cilët ai ishte njeriu më me influencë. Madje, gjatë vitit 1997, ai arrin të krijojë një komisariat të mirëfilltë policie, ku u garantonte banorëve të Kinostudios dhe Tufinës qetësinë, duke mos lejuar asnjëri të futej në hartën e vendit ku ai kishte ndikimin e tij. Banda e tij kreu shumë vr asje dhe kr ime të tjera të fr ikshme.

Nehat Kulla, ish-i forti i Tiranës në vitin e mbrapshtë 1997, do të vetëquhej Gjenerali pasi kishte g rabitur një kamionçinë ushtarake tip Shevrolet (Chevrolet) me targa ushtrie dhe sinjale policie. Ai mbante veshur uniformë ushtarake. Të paktën në atë kohë, i vetmi mjet i tillë që ndodhej në Shqipëri, i përkiste Kullës, i cili madje ka pozuar për mediat me uniformë dhe kall ashnikov në dorë. Ai shoqërohej gjithmonë nga një eskortë e a rmatosur me au tomatikë dhe vetë asnjëherë nuk e lëshonte ar mën nga dora.

Lul Caka

Caka ka drejtuar një grup k riminal në Berat, ndërsa k rimet e tij datojnë nga vitit 1995, ku dyshohet se ka kryer vr asjen e parë për të vijuar deri në vitin 1997. Nisur nga lidhjet e krijuara, Lul Caka në vitin 1997 u bë tm erri i udhëtarëve në rrugët nacionale Berat-Fier dhe Berat–Lushnjë. Arr estohet në Itali më 24 dhjetor 2001 dhe ekstradohet në vitin 2003, për të vuajtur d ënimin 25 vjet bu rg për vr asje.

Pas 16 vite prapa qelive që pas viti 2003, Caka i ka shlyer vitet e b urgut. Ai aku zohet për një ngjarje në të cilën thuhet se s ulmoi postbllokun e policisë duke tentuar të vr asë dy zyrtarë të lartë policie, Gani Malushin dhe Ilir Ngresin. Të dy ata janë vr arë në ngjarje të tjera. Njëri u ek zekutua nga miku i Lul Cakës, Kastriot Jaupaj dhe tjetri u v ra në Durrës.

Ndaj Lulzim Cakës rëndojnë një sërë ngjarjesh të fr ikshme, të cilat krijuan mitin e një vr asësi gjakftohtë, por edhe ha kmarrës. Ngjarja më e tm errshme është ajo e nënës së tij Xhevrie Caka, pasi ajo kishte shkuar për të takuar të birin që ndodhej i ar restuar në Fier. Gruaja u rrë mbye në derën e komisariatit të policisë në vitin 1999, dhe u gjet e mas akruar në pyllin e Semanit.

Lulzim Caka u betua për h akmarrje. Ai u arr atis nga b urgu dhe në mes të fshatit Samaticë vr au dy nga autorët e vr asjes së nënës së tij, Valter Bega dhe Mariglen Cami.

Ndërkohë, në bu rg po vuajnë d ënimin me 75 vite në total tre vra sësit e tjerët të nënës së të tm errshmit të Beratit. Kundërshtarët e Lulzim Cakës janë Fatmir Emini i njohur ndryshe si Mile Çami, të cilit Lul Caka i ka vr arë të vëllain, një k rim që solli më pas për gj akmarrje ma sakr imin e të moshuarës. Në b urg për këtë k rim janë edhe dy vëllezërit Artan dhe Bledar Yzeiri, të dë nuar përkatësisht me nga 25 vite b urgim secili.

Gert Gjinerari

Gjinerari, bashkë me Arben Grorin, vr anë në Itali 22 vite më parë, Naim Zyberin dhe për këtë u dë nua nga gjykatat. Por ende nuk dihen detajet e lirimit të Gerd Gjinararit.

Në fillim të viteve ’90, Naim Zyberi njihej si një nga të fortët e kryeqytetit, rival i fortë i një tjetër emri të njohur në Tiranë gjatë atyre viteve, Gaz Muça. Zyberi u ek zekutua më 6 gusht të vitit 1997 nga tre persona, dy prej të cilëve Arben Grori dhe Gerd Gjinerari.

Naim Zyberi në vitet e para të ’90-s kishte arritur të mblidhte rreth vetes një grup djemsh, të cilët, sipas mënyrës që kishin vetëpërcaktuar, bënin ligjin në lagjet e kryeqytetit. Ai u cilësua si një nga at entatorët e Gaz Muçës, ngjarje për të cilën edhe u arr estua bashkë me Franc Konomin, i cili nuk u mor vesh asnjëherë se si arriti jo vetëm të dilte nga b urgu, por edhe t’i shpëtonte deri në vitin 2010 h akmarrjes së djemve të rrugës ‘Bardhyl’.

Pas hapjes së b urgjeve në ’97-n, edhe Naim Zyberi si shumë të tjerë arritën të largoheshin nga qe litë duke rifituar lirinë. Por Zyberi nuk do t’i shpëtonte dot h akmarrjes për v rasjet e Artur Grorit dhe të Gaz Muçës. Ai u ndoq deri në Itali nga vëllai i Grorit, Arbeni dhe at entati i parë iu bë në një bar në Torino, vend ku Naim Zyberi mbeti i p lagosur rëndë dhe për këtë arsye, iu desh të qëndronte i shtruar në spital për disa kohë. Madje, për mjekim më të specializuar u dërgua në spitalin e Milanos.

Fakti që Zyberi mbeti gj allë nuk bëri që autorët të dorëzohen. Më datë 6 gusht, Gerd Gjinarari, që mbante një tufe me lule në dorë, brenda të cilës kishte fshehur pi stoletën, dhe Arben Grori, bashkë me një person tjetër, futen në dhomën e spitalit ku ndodhej Zyberi dhe e q ëllojnë aty për vd ekje. Por shumë shpejt arr estohen nga policia italiane.

Bashkohuni edhe në grup, mund të ndani në çdo kohë denoncimet dhe çdo ankesë me të gjithë ndjekësit e tjerë!

SHQIPERIA IME GRUP