Zyrtarë italianë në Vatikan kanë mbetur të sho kuar teksa kanë hapur dy va rre me shpresën se do të gjenin esh trat e një vajze të zh dukur prej vitit 1983.

Ekspertët ishin duke kërkuar për esh trat e Emanuela Orlandi, vajza e një kleriku në Vatikan, e cila u zhduk në moshën 15-vjeçare. Ajo sapo kishte dalë nga leksionet e muzikës por nuk u kthye kurrë në shtëpinë e saj në Romë. Historia e Emanuelës ka qenë subjekt i spekullimeve përgjatë viteve në mediat italiane.

Puna e zhva rrosjes filloi pas një lutjeje në mëngjes në va rrezat teutonike, një vend va rrimi brenda mureve të Vatikanit, i përdorur gjatë shekujve kryesisht për figurat e kishës ose anëtarët e familjeve fisnike me origjinë gjermane ose austriake.

Zyrtarët shpresonin të gjenin të paktën esh trat e princeshës Sophie von Hohenlohe, e cili vd iq në 1836, dhe Princeshës Carlotta Federica të Mecklenburgut, i cili vd iq në 1840, por të dyja va rret e hapura rezultuan boshe.

“Rezultati i kërkimit ishte negativ. Asnjë mbetje njerëzore apo urna fu nerale nuk u gjetën”, tha zëdhënësi i Vatikanit Alessandro Gisotti.

Por sikur të mos mjaftonte me kaq, kërkuesit zbuluan se brenda një prej va rreve kishte një tunel që të çon te një dhomë e nëndheshme, raporton newsbomb.al.

Teoritë e zhdukjes së Emanuelës varjojnë nga përpjekjet për të kërkuar lirinë për Mehmet Ali Agjça, turk i bu rgosur në vitin 1981 gjatë tentativës për të vr arë Papa Gjon Pali II, deri te lidhja me va rrezën e Enrico De Pedis, një mafioz i va rrosur në një bazilikë të Romës. Va rri i tij u hap në vitin 2012, por asgjë nuk u zbulua.

Familja Orlandi më vonë mori një letër anonime ku thuhej se trupi i Emanuelës mund të fshihej midis të vd ekurve në va rrezat teutonike, ku një statujë e një engjëlli që mban një libër lexon “requiescat në ritëm”, latinisht për “u prehsh në paqe”. Por kërkimet edhe këtë herë rezultuan jo pozitive.