Kryeministri Edi Rama me anë të një interviste të dhënë për median prestigjoze ‘Al Jazeera’ ka vijuar të theksojë se qëllimi kryesor është që Shqipëria të bëhet pjesë e Bashkimit Europian. Megjithatë kryeministri edhe pse beson se duhet të hapen negociatat, nuk mendon se Shqipëria është gati që të hyjë në BE. Kjo vjen për shkak se institucionet politike janë ende të pa zhvilluara.

“Nëse e kthej kokën pesë vjet e gjysmë më parë dhe e shoh nga ku vijmë, ne kemi bërë përparësi që lënë përshtypje. Por nëse shoh përpara, ku duam të shkojmë dhe ku unë mendoj për të çuar vendin, ka shumë më tepër për të bërë” është shprehur ndër të tjera Rama.

Në intervistën e dhënë për Al Jazeera, Rama komentoi edhe situatën e krijuar për ndryshimin e zgjedhjeve të 30 qershorit. Në lidhje me këtë çështje Rama tha se ndryshimi i datës së zgjedhjeve do të minonte demokracinë e Shqipërisë.

“Nuk është ajo që meriton Shqipëria dhe nuk është ajo që ka të bëjë me të ardhmen e vendit. Sepse nëse vendosim një precedent që një parti, dy parti, tri parti, që nga njëra anë vendosin të imponojnë përçarje dhe kushtet e zgjedhjeve të vendosen pas ndërprerjes atëherë kjo do të ndodhë për shumë vite të ardhshme “, tha Rama.

“Në fund, zgjedhjet nuk bëhen për politikanët që të vendosin, është bërë për njerëzit që të vendosin për politikanët … Çlirimi i këtij gjykimi ose transformimi i këtij elementi shumë themelor të jetës sonë demokratike, do të thotë të shkosh në një drejtim që është jo drejt të ardhmes tonë, është një e shkuar” ka thënë më pas ai.

Bllokimi dhe situata politike në vend ka shtuar skepticizmin në BE, nëse Shqipëria është gati që ti bashkohet.

Raporti i Komisionit Evropian i vitit 2019 thotë se Shqipëria ka bërë reforma të rëndësishme por ende duhet të punojë për të trajtuar çështje të tilla si korrupsioni dhe krimi i organizuar. Në të thuhet se korrupsioni është ende “mbizotërues në shumë fusha dhe mbetet një çështje shqetësuese. Ndërkohë që Rama është shprehur se e njeh problemin.

“Unë mendoj se Shqipëria problem me krimin e organizuar dhe korrupsionin, si çdo vend që nuk është ende një shtet modern dhe funksional. Prandaj ne jemi në këtë proces, prandaj nuk jemi anëtarë të BE-së, prandaj nuk po pretendoj është një padrejtësi që ne nuk jemi anëtarë sot. Ne duhet të përgatisim, duhet të modernizohemi dhe lufta kundër korrupsionit dhe luftimi i krimit të organizuar është një vullnet shumë i fortë, por ka të bëjë me institucione shumë të forta dhe mekanizma shumë të fuqishëm dhe funksionim në çdo drejtim ” tha ai.

Më pas kryeministri Rama thotë se vendi ka shumë për të bërë.

“Nëse e kthej kokën pesë vjet e gjysmë më parë dhe e shoh nga ku vijmë, ne kemi bërë përparësi që lënë përshtypje. Por nëse shoh përpara, ku duam të shkojmë dhe ku unë mendoj për të çuar vendin, ka shumë më tepër për të bërë” është shprehur ndër të tjera Rama.

Ai pohon se nëse bisedimet e pranimit janë të suksesshme, si Shqipëria ashtu edhe BE-ja do të përfitojnë.

“Shqipëria dhe Ballkani Perëndimor janë të rrethuar nga kufijtë e BE-së, kështu që ne jemi disi një pjesë e një trupi që tërhiqet nga trupi, por nuk është thjesht venitje, por është atje dhe të krijojnë probleme për të gjithë trupin … ose ta lëmë që të krijojë probleme ose të ndihmojnë këtë pjesë për të integruar dhe ndihmuar trupin” tha ai.

“Pra, nuk ka të bëjë me zgjerimin, është në përfundim, është një copë shumë e rëndësishme e enigmës …. Është një zonë … brenda Bashkimit Evropian që nuk duhet lënë si një hapësirë ​​e hapur për aktorët e tjerë që mund të mos jetë shumë e prirur për të parë përparimin dhe përparimin e Bashkimit Evropian ” ka përfunduar Rama.