Ne shume vende te botes ka zakone mjaft te cuditshme, per sa u perket marredhenieve se.ksuale. Keto fakte mbi se.ksin vertet do te mund t’ju hutojne. Ja disa prej tyre …

Gruaja “burre”. Grate sterile te ketij fisi mund te martohen ashtu si burrat me nje vajze te re. Ato gjejne nje djale me te cilin duhet te kryejne marredhenie “gruaja e tyre”. Ky djale duhet te jetoje ne te njejten banese me ta. Ne o.rgji merr pjese edhe gruaja-burre, e cila ka marredhenie homose.ksuale me vajze e re. Djali i cili merr pjese ne ciftezim nuk ka asnje te drejte, as mbi vajzen dhe as mbi femijen qe do te linde ajo.

Orizi (Bidjogo, Guinea). Vajzat e ketij fisi ku vetem burrat kane per detyre te jene besnike ndaj gruas, kane si zakon te vendosin nje tas me oriz te gatuar prane deres se te dashurit. Nese djali eshte dakord, e ha orizin dhe me pas mund te kryeje marredhenie me vajzen. Nese edhe vajza eshte e kenaqur, gatuan serish oriz per te dashurin dhe nese ai serish e pranon, ata mund te martohen. Nese ndodh e kunderta, djali perbuzet nga te gjitha vajzat dhe grate e fshatit.
Gruaja e fshatit (Balele, Zair)Nje grua ne dhjete ishte e destinuar me pare te behej gruaja e gjithe fshatit. Kjo grua respektohej nga te gjithe dhe ishte e detyruar te jetonte me radhe me te gjithe burrat nga te cilet kishte femije qe beheshin prone e te gjitheve.

Njihuni me fisin ku se.ksi eshte i lire… Vajzat ne ishujt Triobrand te Paqesorin mesojne per kontracepsionin shume heret dhe vi.rgjeria nuk ka asnje vlere. Femrat mund te nderrojne te dashurit sa here te duan. Ne nje vend ku dominon dashuria dhe se.ksi i lire dhe me ke te duash, mosmarreveshjet zgjidhjen me nje ndeshje kriketi, ku mund te marrin pjese edhe vajzat. Shume fshatra kane nje kasolle speciale, te quajtur bukumatula, qe perdoret per te bere se.ks jashtemartesor. Bebet mendohet se lindin si rezultat i magjise dhe nuk ka asnje lidhje mes se.ksit dhe shtatzenise. Por zakoni i tyre nuk shtrihet tek te huajt. Ata e konsiderojne lekuren e bardhe te shemtuar.

Te jesh e virgjer ne ishullin e Guam Ne kete vend eshte e ndaluar qe femrat te martohen te vi.rgjera. Per kete arsye ekzistojne disa burra, detyra e te cileve eshte qe te kene raporte se.ksuale me virgjeresha, te cilat paguajne per te mos qene me te v.irgjera, ndersa me pas martohen.
I vendos gjerat e burrit jashte, prane portes (Bidjogo, Guineja)Shpesh, gruaja kur do te kete marredhenie me nje burre tjeter mund te mos i jap asnje shpjegim burrit te saj, por thjesht t’i nxjerre gjerat e tij jashte baneses. Mjafton kaq dhe burri kupton qe eshte kthyer serish beqar!

Se.ksi me kafshe. Se.ksi me kafshet eshte i lejuar per burrat ne Washington, per aq kohe sa kafsha peshon me shume se 40 paund. Ne Liban, kjo gje eshte legale, por vetem ne qofte se eksperimentohet me kafshe te gjinise femerore, ne te kundert nese ato jane te gjinise mashkullore ju mund te denoheni deri ne denim me vd.ekje. Ndersa, ne shume vende te Lindjes se Mesme eshte e lejuar marredhenia se.ksuale me dhite, por me kusht qe pas marredhenies ajo mos te hahet.

Ne Hong Kong, kr.imi i pasionit ndiqet me ligj. Nese gruaja e gjen burrin e saj ne krevat me nje grua tjeter, ajo ka te drejte ta vr.ase bashkeshortin tradhtar vetem duke perdorur duart e saj. Ndersa dashnoren e tij ajo mund ta vr.ase me cfaredo menyre qe deshiron.

Se.ks paramartesor me kontrate. Ne Iran, nje cift i ri qe do te donte te kryente marredhenie para se te jene te gatshem per t’u martuar, mund te bejne kerkese per nje gje te tille. Ky veprim quhet ndryshe ‘martese e perkohshme’ dhe sigurisht qe ekziston nje kontrate e shkruar per kete. Per ta pasur nje mundesi te tille cifti duhet te paguaje nje shume te caktuar per nje ceremoni te vogel dhe ne kontrate duhet te percaktojne kohezgjatjen e kesaj martese te perkohshme. Ne kete menyre te gjithe mund te kryejne marredhenie pa shkelur ligjin islamik.
Nje ligj ndalon s.eksin oral ne disa shtete amerikaneNe Kaliforni, Nju Meksiko, Dakoten e Jugut, Florida, Utah, Marilend dhe Rhode Island ekziston nje ligj qe ndalon seksin oral. Ndeshkimi eshte i ndryshem ne cdo shtet, por ai me i rendi eshte ne Florida, ku denimi mund te shkoje deri ne 20 vjet bu.rg.
Nata e pare (Balante, Guinea Portugeze)Eshte detyre e kapos se fisit qe te kryeje marredhenie me te gjitha virgjereshat. Asnje femer nuk mund te martohet pa u zhvirgjeruar me pare nga ai.

Se.ks nen shoqerine e vjehrres se nuses Ne zonen Cali te Kolumbise eshte ne fuqi nje ligj, te cilin cdo dhender nuk eshte ne gjendje ta shpjegoje. Aty, cifti i ri i sapomartuar eshte i detyruar ta kaloje naten e pare te marteses nen shoqerine e vjehrres se nuses, pra nenes se tij!

Treshja specifike. Nje ligj shume te komplikuar, i miratuar ne Bolivi, dikton ne menyre specifike qe ne nje treshe se.ksuale ndalohet te marrin pjese nene e bije se bashku. Gjithsesi, lejohet qe x person i interesuar te shkoje me te dyja, por jo se bbashku, por vec e vec.