I konsumojmë shumë shpesh por disa janë të vetëdijshëm e disa jo për efektet e pijeve energjike.

Konsumimi i vetëm një pije energjie mund të rrisë rrezikun e sulmit në zemër dhe goditje në 90 minuta, zbulon një studim i ri.

Hulumtuesit nga Universiteti i Teksasit në Hjuston thonë se pija ndikon në enët e gjakut dhe e kufizon rrjedhjen e gjakut në organe vitale.

Studimet e kaluara i kanë lidhur pijet energjike me problemet e stomakut, nervit dhe zemrës, shkruan DailyMail.

Por ekipi thotë se gjetjet e tij janë ndër të parat për të hedhur dritë mbi mekanizmin e mundshëm që lidh konsumimin e lartë të pijeve të energjisë në një sindrom metabolik.

Për studimin, ekipi shikoi 44 studentë nga Shkolla Mjekësore McGovern në UTHealth.
Pjesëmarrësit ishin të gjithë në 20 vjeç, jo konsumues të duhanit dhe klasifikoheshin si ‘të shëndetshëm’.

Hulumtuesit donin të testonin funksionin e endotelit, një shtresë qelizash që linin sipërfaqen e enëve të gjakut.

Sipas Qendrës Mjekësore Cedars-Sinai në Los Anxheth, mosfunksionimi i endotelialeve është treguar të jetë një tregues i sulmeve në zemër, sepse arteriet nuk janë në gjendje të plotë.

Ekipi testoi funksionin endotelial të pjesëmarrësve para se secili prej studentëve të pinte një pije energjie, dhe pas pijes, 90 minuta më vonë.

Gjatë testit të dytë, studiuesit kërkuan zgjerimin e rrjedhës së ndërmjetme të arteries, një ultazë që mat shëndetin e përgjithshëm të enëve të gjakut.

Në vetëm 90 minuta, diametri i brendshëm i enëve të gjakut, mesatarisht, ishte ulur gati gjysmë.
Ekipi sugjeron që efekti negativ në enët e gjakut mund të lidhet me efektet e përbërësve në pije energjetike – duke përfshirë kafeinë, taurinë, sheqerin dhe herbalet e tjera – në endoteli.